4 vinkkiä keuhkosyövän ehkäisyyn

By | joulukuu 26, 2020

Vaikka tupakointi on tärkein keuhkosyövän aiheuttaja, tottumuksesta luopuminen on tärkeä tekijä sen ehkäisyssä. Joitakin muita ehkäiseviä toimenpiteitä voidaan toteuttaa.

1. Tupakointi on johtava keuhkosyövän syy, ja sen osuus kaikista diagnosoiduista keuhkosyöpätapauksista on 80-90%. Tupakoinnin lopettaminen ei kuitenkaan ole koskaan liian myöhäistä, koska hyödyt keholle ovat melkein välittömiä. Viimeisen savukkeen tupakoinnin ensimmäisten 30 minuutin aikana verenpaine laskee takaisin normaalille tasolle yhdessä hiilimonoksidin kanssa keuhkoissa. Kolmen kuukauden kuluttua ruumiin verenkierto palaa myös tupakoimattoman verenkiertoon. Kymmenen vuoden kuluttua keuhkosyövän kehittymisen riski pienenee noin 50% ja viiden vuoden kuluttua sydänkohtauksen riski pienenee myös tupakoimattoman.

2. Käytetty savu aiheuttaa yli 3000 uutta keuhkosyöpätapausta vuosittain pelkästään Yhdysvalloissa. Vaikka uudet tupakoinnin vastaiset lait ovat helpottaneet käytetyn savun välttämistä julkisesti, voi olla vaikeampaa välttää sitä kotona. Tupakoitsijoiden kanssa asuvat ihmiset sairastavat 30% todennäköisemmin jonkin verran keuhkosyöpää kuin tupakoimattomien kanssa. Kun olet julkisissa paikoissa, kuten ravintoloissa, kahviloissa tai baareissa, joissa tupakointi on edelleen sallittua, on aina suositeltavaa etsiä tupakointikieltoja ja suunnata välittömästi näille alueille. Sisätiloissa on suositeltavaa avata ikkuna, kun joku tupakoi huoneessa, tai pyytää tupakoitsijaa tupakoimaan ulkona.

3. Kotona on myös mahdollista altistua vaarallisille aineille käytettäessä tietyntyyppisiä puhdistusaineita. Varotoimenpiteitä tulee aina noudattaa siivoettaessa, työskennellessäsi auton parissa tai tekemällä itse tekemistä talon ympärillä. Kun käytetään tietyntyyppisiä puhdistusaineita, maaleja tai liuottimia, on aina suositeltavaa varotoimenpiteenä tarkistaa pakkauksen takaosassa olevat varoitustarrat ennen niiden käyttöä. Käytä aina riittäviä suojavarusteita, jotka peittävät sekä suun että nenän, kun käytät tällaisia ​​materiaaleja.

4. Viimeaikaiset tutkimukset ovat myös osoittaneet, että monenlaisten hedelmien ja vihannesten syöminen voi myös auttaa vähentämään keuhkosyövän kehittymisen riskiä. Hedelmät ja vihannekset sisältävät suuria määriä luonnonkuitua, mineraaleja ja vitamiineja, jotka auttavat ehkäisemään syöpää. Höyrytettyjen salaattien ja vihannesten syöminen on kaksi erinomaista tapaa säilyttää kaikki näiden hedelmien ja vihannesten edut. Erityisen suositeltavia ovat tummanvihreät vihannekset, kuten pinaatti ja parsakaali, samoin kuin tomaatit, punaiset omenat ja saksanpähkinät. Luonnollisten mehujen juominen virvoitusjuomien ja muiden keinotekoisten juomien sijasta on myös havaittu vähentävän riskejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *