Aiheuttaako aspartaami migreeniä? Ei, sanoo FDA

By | heinäkuu 13, 2021

Jatkuva kiista siitä, onko aspartaami aiheuttanut päänsärkyä ihmisille, jotka nauttivat sitä. FDA kutsuu aspartaamia kaikkien aikojen tutkituimmaksi elintarvikelisäaineeksi.

Vaikka on saatu useita raportteja käyttäjistä, jotka kokevat äkillisen ja vakavan migreenin puhkeamisen aspartaamin käytön jälkeen, eri laitosten tutkimukset näyttävät osoittavan, että yhteys ei ole syy-yhteys. FDA väittää, että se on saanut yli 100 kliinisen tutkimuksen ja doksologian tutkimuksen tulokset, ja tarkastelun perusteella päätynyt siihen, että aspartaami on turvallista syödä ihmisravinnoksi.

Seurauksena 1970-luvun lopulla sakkariinista, keinotekoisesta makeutusaineesta, jota markkinoidaan nimellä Sweet ’n Low, teollisuus etsi vaihtoehtoista tuotetta. Sakariini pysyy odotettavissa olevien karsinogeenien luettelossa, koska sen on osoitettu aiheuttavan syöpää eläimillä; Tästä huolimatta se on edelleen erittäin suosittu makeutusaine.

Aspartaami, jota markkinoidaan kuten Equal ja NutraSweet, on FDA: n hyväksymä vuonna 1981, ja sitä löytyy monista laihdutusjuomista, elintarvikkeista ja kumista, ja sitä markkinoidaan laajalti pöydän makeutusaineena.

Aspartaamia käyttävät usein laihduttajat, jotka haluavat vähentää sokerin kulutusta. Erittäin vähäkalorisena tuotteena se on löytänyt suosiota kalorilaskureilla ympäri maailmaa.

Viimeisen vuosikymmenen aikana monet aspartaamin käyttäjät ovat ilmoittaneet haittavaikutuksista, erityisesti migreenin yhteydessä. Potilaat, jotka väittävät kärsineensä vakavista päänsärkyistä aspartaamin nauttimisen jälkeen, osallistuivat perusteelliseen tutkimukseen Duke University Medical Centerin suojeluksessa.

Susan Schiffman suoritti tutkimuksen; Monsanto / NutraSweet osallistuu kustannuksiin. Muistat, että NutraSweet on brändi, jolla aspartaamia markkinoidaan. Tutkijat arvioivat 40 aspartaamiin liittyvää päänsärkyä kärsivää ihmistä.

Joillekin tutkimushenkilöille annettiin 30 mg / kg ruumiinpainoa kaksoissokkotutkimuksen kolmantena ja viidentenä päivänä. Toiset saivat lumelääkettä. Tutkimukseen osallistuneista vapaaehtoisista 35% aspartaamia kuluttaneista kehitti päänsärkyä, mutta 45% lumeryhmässä päänsärkyä.

Tutkimusta kritisoitiin usein sen lyhytaikaisen ja optimaalista huonomman tilanteen vuoksi. Tutkijat palauttavat toteamalla, että kaikkia CDC-ohjeita on noudatettu, joten tulokset olivat päteviä.

Nämä New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistut tutkimustulokset totesivat, että aspartaamin kulutuksen ja migreenin välillä ei ollut korrelaatiota (1).

Migreeniä edistävää aspartaamia koskevia väitteitä on paljon Internetissä. Tutkijat suorittivat yli 200 tutkimusta aspartaamin turvallisuuden arvioimiseksi tarkastelemalla kaikkea lymfoomasta epilepsiaan. FDA: n mukaan se on täysin vaaraton.

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto julkaisi katsauksen, jossa todettiin, että aspartaami aiheutti todellakin lymfoomaa laboratoriorotilla, mutta koska mikään muu tutkimus ei ollut osoittanut samanlaisia ​​tuloksia, se totesi, että heidän tutkimuksensa oli virheellinen ja kieltäytyi nostamasta huolta aspartaamista (3).

Arvioituaan lähes puoli miljoonaa 50-69-vuotiasta miestä ja naista viiden vuoden aikana, Yhdysvaltain kansallinen syöpäinstituutti totesi, että ei ole näyttöä aspartaamin kulutuksen liittämisestä lymfoomaan, leukemiaan tai aivokasvaimiin (4).

Elintarvikealan tiedekomitea tarkasteli kattavasti yli 500 aspartaamia koskevaa artikkelia ja totesi, että huoli haittavaikutuksia aiheuttavasta aspartaamista oli perusteetonta (5).

Aspartaamin käytön kannattajat ovat herättäneet huolta siitä, että ”aspartaamin päänsärky-myytti” voi saada ihmiset unohtamaan vakavat terveysongelmat ja että aspartaamin syyttäminen migreenistä voi vaarantaa ihmisiä, joilla on vakavampia terveysongelmia. Ihmiset, joilla on usein päänsärkyä tai migreeniä, tulisi aina kääntyä lääkärin puoleen riippumatta siitä, mikä syy on.

Lääketieteellisen yhteisön mukaan migreeni-potilaat, jotka lopettavat aspartaamin sokerijuomien ja elintarvikkeiden käytön ja kokevat oireiden lopettamisen, kokevat jonkin verran juurtunutta reaktiota – he uskovat vakaasti, että aspartaami on heidän oireensa syy, joten aspartaamin puuttuminen pysäyttää kivun.

Tämän odotetaan toimivan myös toisella tavalla – että jos he uskovat, että aspartaamilla makeutetun juoman juominen aiheuttaa heille päänsärkyä, he kehittävät sellaisen – teoria, jonka vahvistavat Duke-tutkimuksen lumelääkeryhmän tulokset.

Tätä ei ole osoitettu epäilemättä; Tähän mennessä ei ole ollut lääketieteellistä näyttöä, joka vahvistaisi ehdotuksia siitä, että aspartaamin nauttiminen voi laukaista migreenin. Kirjoituksen tekohetkellä Duke-tutkimusta pidetään aiheen arvovaltaisimpana.

(1) New England Journal of Medicine, osa 317: 1181-1185, 5. marraskuuta 1987

(2) CFSAN / elintarvikelisäaineiden turvallisuuden toimisto 20. huhtikuuta 2007

(3) EFSA: n tulokset (verkkosivusto saatavilla pyynnöstä)

(4) Tieteellisten asioiden neuvosto (1985), aspartaami. Turvallisuuskysymysten tarkastelu.

(5) Tiedekomitean verkkosivuston tulokset ovat saatavilla pyynnöstä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *