Asbesti on edelleen ongelma

By | kesäkuu 6, 2021

Asbestia on käytetty 1800-luvulta lähtien laajasti valmistusteollisuudessa useiden toivottujen ominaisuuksien vuoksi. Tuote tarjosi useita etuja ja hyvin vähän alkuperäisiä haittoja. Nuorelle amerikkalaiselle, joka vain ymmärtää teollisen ja kaupallisen potentiaalinsa, asbesti tarjosi ratkaisuja moniin ongelmiin. Valitettavasti, kuten nyt tiedetään, käy ilmi, että tämä aine on yhtä vaarallinen kuin hyödyllinen. Asbestialtistus voi johtaa erittäin vakaviin ja usein kuolemaan johtaviin terveysongelmiin. Siitä on melkein tullut myrkyllisyyden synonyymi. Vaikka tämän vaaran vähentämiseksi nykyisille ja tuleville sukupolville on ryhdytty, asbesti ei ole ehdottomasti aihe historiakirjoissa. Sitä löytyy edelleen tietyistä rakennuksista tai tuotteista. Harvoin menee kuukauden ilman esiintymistä uutisissa, tyypillisesti oikeusjutun valtakunnassa.

Aluksi asbesti vaikutti jumalalta. Tuotteena se on vahva, kestävä eikä helposti syttyvä. Aikana, jolloin tulipalo oli edelleen yksi suurimmista uhista kaupungille, asbesti saattoi toimia tulenkestävänä eristeenä valtavissa rakennushankkeissa. Sillä on myös toivotut vaikutukset äänen vaimentamiseksi ja lämpötilan pitämiseksi seinästä seinään. Rakennusten lisäksi asbestia on käytetty laajasti myös laitteiden valmistuksessa, laivanrakennuksessa ja jopa autoteollisuudessa. Sen käyttö ei ollut edes alkanut hiipua, ennen kuin altistumisen aiheuttamat kielteiset terveysvaikutukset ovat tulleet selvästi selvemmiksi 1970-luvulla.

Asbestin valtava haitta löydettiin vasta 1900-luvun jälkipuoliskolla. Mesoteliooma on harvinainen, mutta erittäin vaarallinen syövän muoto, joka on liitetty asbestin hengittämiseen. Itse asiassa on melko harvinaista (mutta ei välttämättä mahdotonta) sairastua tauti ilman pitkäaikaista altistumista asbestiin liittyville tuotteille. Saatavilla olevista hoidoista huolimatta mesotelioomapotilaiden ennuste ei ole erityisen hyvä. Mesoteliooman alkuvaiheet ovat mahdollisesti parannettavissa, jos ne kiinni ajoissa, mutta myöhempiä vaiheita pidetään edelleen kuolemanrangaistuksena. Taudin seulontaan liittyvien vaikeuksien vuoksi se ilmenee aina vasta myöhemmissä vaiheissa.

Joten tietää nyt, mitä emme tienneet, asbesti on hävitetty kodeistamme ja työpaikoiltamme, eikö? Vastaus tähän kysymykseen olisi kieltävä. Esitetystä vaarasta huolimatta asbesti ei ole ehdottomasti menneisyyden ongelma. Vaikka useimmat maat, mukaan lukien Yhdysvallat, ovat antaneet lakeja, jotka rajoittavat tai kieltävät sen käytön tulevaisuudessa, sitä löytyy edelleen lukuisista rakenteista, jotka on toteutettu ennen mitään sääntelyä. Ei ole yksinkertaisesti mahdollista tai käytännöllistä käydä läpi kaikki tilat hienohampaisella kammalla etsimään syöpää aiheuttavaa ainetta. Ja varmista, että jos se on riittävästi suljettu eikä altistu ilmanvaihtojärjestelmille, vaaran määrä on jonkin verran vähentynyt. Kuitenkin aina, kun rakennuksen alueet, joita ei ole aiemmin paljastettu, kunnostetaan tai avataan; on huolehdittava siitä, että asbesti ei ole potentiaalinen tekijä työntekijöille tai tuleville asukkaille. Jos asbesti on ongelma, on olemassa useita virastoja ja / tai yrityksiä, jotka voivat auttaa ongelmaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *