Burkitts-lymfooma

By | toukokuu 28, 2021

Burkittin lymfooma on erittäin harvinainen syöpätyyppi. Yhdysvalloissa diagnosoidaan alle tuhat tapausta vuodessa.

Kuitenkin joissakin muissa osissa maailmaa, jossa se on endeemistä, kuten Keski-Afrikan osissa, Burkittin lymfooma on hyvin yleinen lasten keskuudessa.

Burkittin lymfooma on ei-Hodgkinin lymfoomasyöpä (NHL), joka vaikuttaa B-lymfosyyttisoluihin.Tätä tautia on 3 erillistä lajiketta:

-Suhteellinen immuunipuutos: Tätä sairauden muotoa esiintyy useammin HIV-tartunnan saaneilla potilailla ja vastaavasti immuunipuutteisilla henkilöillä, kuten äskettäin siirretyillä potilailla. Ehto voi ilmoittaa aidsin puhkeamista.

-Sporadic: tämä taudin muunnos löytyy Afrikan mantereen ulkopuolelta. Se on samanlainen kuin endeeminen Burkittin lymfooma ja liittyy heikentyneeseen immuunijärjestelmään.

-Endeeminen: tämä taudin muoto on ns. ”Afrikkalainen” muoto, ja se on vastuussa useimmista keski-afrikkalaisten lasten pahanlaatuisista tapauksista. Tämä taudin muoto voi vaikuttaa useisiin alueisiin, mutta useammin se vaikuttaa leukaan, munasarjoihin, rintoihin, munuaisiin, kasvojen luuhun. Epstein-Barrin virus, joka on mononukleoosista vastuussa oleva virus, liittyy läheisesti Burkittin virukseen.

Burkittin lymfooman oireita voivat olla turvonnut, kivuttomat imusolmukkeet (tämä on tyypillistä lymfoomille yleensä), kovettuminen ja / tai imusolmukkeiden nopea kasvu. Kipu vatsassa on toinen mahdollinen merkki.

Tämä tauti voidaan diagnosoida useilla tavoilla, kuten:

Rintakehän röntgenkuva

– Täydellinen verenkuva

Selkäydinnesteen analyysi

– Imusolmukkeen ja / tai luuytimen biopsia

– TT- ja / tai PET-skannaus

Tämän taudin hoitoon liittyy yleensä voimakas kemoterapia. Mitä aikaisemmin kemoterapia aloitetaan, sitä paremmat näkymät ovat, koska se on erityisen aggressiivinen syövän muoto. Jotkut nopeasti kasvavat syövät, kuten Burkittin, reagoivat nopeammin hoitoon. Tämä voi todella vahingoittaa potilasta prosessilla, jota kutsutaan tuumorilyysioireyhtymäksi, jossa kehoon kohdistuu syöpäsolujen hajoamisen sivutuotteita, jotka voivat aiheuttaa useita vakavia komplikaatioita, kuten vakavia elektrolyyttihäiriöitä ja munuaisten vajaatoimintaa.

Yhdistelmähoitoa voidaan täydentää sädehoidolla, ruokavalioilla, nootrooppisilla aineilla, lisäravinteilla, altistuksella luonnolliselle auringonvalolle (D-vitamiinille). Leikkaus on usein osoitettu kasvainten poistamiseksi, ja luuydinsiirto voi olla tarpeen, jos se vaikuttaa luuytimeen.

Burkittin lymfooman ennuste riippuu potilaan riskitekijästä. Varhainen kiinniotto (matala riski tai pieni / väliriski), yhdistetty kemoterapia, joka tuotti eloonjäämisasteita 90%: n alueella. Nämä luvut laskevat merkittävästi korkeamman riskin tapauksissa; ~ 70% suurelle / keskiriskille ja ~ 30% korkealle riskille. Burkittsin lymfoomaa sairastavien aikuisten 5 vuoden kokonaiselossaolotaso on noin 50 prosenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *