Ei-pienisoluinen keuhkosyöpä (vaihe 1) – oireet, diagnoosi, vaiheet ja hoito

By | 9 tammikuun, 2021

Oireet

Vaiheen 1 ei-pienisoluinen keuhkosyöpä (NSCLC) voi olla potilaalla ilman mitään merkkejä tai oireita. Se diagnosoidaan yleensä, kun lääkäri määrää potilaan tekemään rintakehän röntgenkuvan, joka liittyy usein toiseen sairauteen. Oireita voivat olla: jatkuva yskä (tupakoitsijan yskä), hengenahdistus, hengityksen vinkuminen ja toistuva keuhkoputkentulehdus tai keuhkokuume. Tässä varhaisessa vaiheessa muita oireita ei yleensä ole potilaalla.

Diagnoosi

NSCLC: n vaihe 1 on paikallinen (sisältyy keuhkoihin) eikä ole levinnyt imusolmukkeisiin tai muihin elimiin kehossa.

Tasot

– 1 Syöpä sijaitsee keuhkoissa, mutta ei ole vielä levinnyt imusolmukkeisiin.

– 1A (kasvaimen halkaisija on 3 cm tai vähemmän).

– 1B (kasvaimen halkaisija on 3-5 cm).

Nämä vaiheet voidaan kuvata myös järjestelmällä, jota kutsutaan TNM: ksi (T = kasvaimen koko, N = solmut ja M = metastaasi [spread of cancer]). Esimerkki:

– 1A (T1N0M0) Se tarkoittaa, että kasvain on alle 3 cm (T1), ilman solmuja (N0) ja ilman metastaaseja (M0).

– 1B (T2N0M0) Se tarkoittaa, että kasvain on yli 3 cm (T2), ilman solmuja (N0) ja ilman etäpesäkkeitä (M0).

Hoito

Leikkausta pidetään yleensä tärkeimpänä vaihtoehtona vaiheen 1 keuhkosyövän hoidossa, jossa kasvain voidaan poistaa useilla eri tekniikoilla. Näitä tekniikoita voivat olla: segmentektomia (pienen keuhkosegmentin poisto), lobektomia (keuhkolohkon poisto) tai pneumonektomia (koko keuhkon poisto).

Videoavusteista torakoskooppista leikkausta (VATS) voidaan käyttää, kun kasvaimen lokalisointia on vaikea saavuttaa perinteisellä leikkauksella tai kun potilaan yleinen terveys ei ole optimaalinen ja uskotaan, että potilas ei siedä täyttä kirurgista toimenpidettä . VATS on myös vähemmän häiritsevä potilaalle kuin perinteinen leikkaus.

Jos syöpää pidetään toimimattomana, sen hoitoon voidaan käyttää sädehoitoa.

Stereotaksinen kehon radiokirurgia (SBRS) on hoito, jota voidaan harkita. Tällöin potilas immobilisoidaan ensin kehykseen liikkeen pysäyttämiseksi, minkä jälkeen tietokoneistettuja kuvantamistekniikoita käytetään tunnistamaan tarkasti syöpäsolujen sijainti. Nämä solut tuhotaan puolestaan ​​vastaanottamalla suuria säteilyannoksia.

Tavanomaista sädehoitoa ei yleensä suositella vaiheen 1A keuhkosyöpään, vaikka vaiheen 1B kanssa voidaan tarjota adjuvanttista kemoterapiaa (kemoterapiaa, jota käytetään leikkauksen jälkeen jäljellä olevien syöpäsolujen poistamiseksi).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *