Hiljainen tappaja: emfyseema

By | tammikuu 16, 2021

Hukkuminen ilmassa? Paradoksi? Ei oikeastaan, koska keuhkot ovat täynnä suuria ilmakontteja, uhrien on ahnittava elintärkeää happea. Tämä johtuu siitä, että poistoilma ei ole helposti poistettavissa keuhkoista, jolloin happirikas ilma korvaa sen. Tupakoitsijat pelkäävät enemmän kuin keuhkosyöpä, emfyseema ymmärretään edelleen huonosti tänään. Se on yksi tuhoisimmista, mutta vähiten julkistetuista keuhkosairauksista. Tämä voi johtua osittain siitä, että miehen taistelussa emfyseemaa vastaan ​​ei ole tapahtunut rajuja hoitoja tai ennaltaehkäiseviä läpimurtoja.

Vaikka tupakoinnilla on keskeinen rooli useimmissa keuhkolaajentumistapauksissa, tiedemiehellä ei ole aavistustakaan, mikä aiheuttaa useimmat ihmisen tapaukset. Tupakoinnin tiedetään kuitenkin pahentavan tilaa ja nopeuttavan keuhkojen tuhoutumista.

Kun tila kehittyy, se pahenee edelleen, kunnes pysyvä keuhkovaurio tapahtuu. Siihen mennessä, kun emfyseema havaitaan, on jo tapahtunut huomattavia vahinkoja. Syistä, joita ei ole selvästi ymmärretty, alveolien seinät. Keuhkojen pienet ilmapussit alkavat kadota. Useat pussit yhdistyvät muodostaen suurempia tiloja, alveolien seinät menettävät joustavuutensa ja ilma jää loukkuun.

Vahingon edetessä keuhkojen on vaikeampaa siirtää happea vereen ja poistaa hiilidioksidia siitä. Kun tauti on todettu, tautia ei voida peruuttaa. Hengitys vaikeutuu ja uhrin fyysinen voima vähenee. Emfyseeman aiheuttama kuolema on kuvattu hitaaksi hukkumiseksi. Lopulta ilmanvaihto keuhkoissa tulee mahdottomaksi ja potilas tukehtuu.

Emfyseemasta on myös harvinainen perinnöllinen muoto. Tässä muodossa ihmisistä yleensä tulee

sairastuu varhaisessa iässä 30–40-vuotiaana, kun taas klassisiin emfyseeman uhreihin vaikuttaa paljon myöhemmässä iässä, joskus 1960-luvun lopulla tai myöhemmin. Taudin perinnöllisessä muodossa vaikutukset ovat paljon merkittävämpiä, koska se kaventaa suuresti uhrin elämää kerrallaan

kun se olisi normaalisti hyvin aktiivinen. Emfyseeman uhrien näkymät eivät ole hyvät, koska ne ovat peruuttamattomia.

Koska emfyseeman leviämistä on joskus mahdollista hidastaa, on tärkeää havaita se aikaisin, ennen kuin tapahtuu paljon vahinkoja. Myös taudin asettama hengitysrajoitus minimoidaan.

Ennen kuin emfyseeman ehkäisemisestä ymmärretään enemmän, kaikkien tulisi olla varovaisia ​​oireista. Pääasiassa ysköstä ja hengenahdistusta. Tämä ei ole normaalia, ja siitä tulisi ilmoittaa lääkärillesi ja ennen kaikkea lopettaa tupakointi tai, vielä parempi, älä aloita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *