Kantasolusiirron tarkoitus – Tärkeää tietää

By | heinäkuu 15, 2021

Mikä on kantasolusiirron tarkoitus?

Kantasolut ovat soluja, jotka ovat epäkypsiä, mutta voivat kypsyä verisoluiksi. Terveiden kantasolujen infusoiminen kehojärjestelmään tapahtuu solusiirtojen kautta. Se tulee erittäin tarpeelliseksi, kun luuydin epäonnistuu eikä tuota riittävästi kehon tarvitsemia kantasoluja. Siirron päätarkoitus on saada keho kykenemään tuottamaan riittävästi valkosoluja, punasoluja ja estämään anemia, infektiot, verenvuoto jne.

Kantasolujen siirtoa voidaan myös kutsua luuydinsiirroksi tai johto- verisiirroksi kantasolujen alkuperän suhteen. Tässä menettelyssä voidaan käyttää oman kehosi, identtisen kaksosesi ja luovuttajien soluja. Se auttaa täydentämään kehon kykyä tuottaa veren muodostavia soluja.

Kuinka solujensiirto auttaa syövän hoidossa?

Syöpää hoidettava potilas joutuu kemoterapiaan. Kantasolusiirroissa käytetyt menetelmät auttavat palauttamaan kantasolut, jotka ovat tuhoutuneet kemoterapian tai sädehoidon vuoksi. Transplantaatit auttavat potilaita selviytymään näiden terapioiden vaikutuksesta nopeasti jakautuviin soluihin.

Luuydin vaurioituu tai tuhoutuu usein suuriannoksisten hoitojen vuoksi. Tämän vuoksi potilas ei pysty tuottamaan tarpeeksi verisoluja kuljettamaan happea kehon eri osiin, estämään verenvuotoa tai jopa torjumaan infektioita.

Leukemia ja lymfooma voidaan hoitaa solusiirrolla. Sitä voidaan käyttää kasvainten, kuten neuroblastooman, multippelimelooman, jne. Hoitoon.

Mikä rooli napanuoransiirroilla on?

Napanuoransiirrot löytävät niiden käytön hoidettaessa aikuisia, joilla on leukemia tai aplastinen anemia. Se on prosessi, jossa napanuoraverta uutetaan, varastoidaan ja siirretään. Luuydinluovuttajia löytyy harvoin johtuen siitä, että prosessi on erittäin tuskallinen ja kestää kauan parantua.

Napanuora veri koostuu hematopoieettisista kantasoluista, jotka voivat täydentää ja asuttaa luuytimen.

Mikä on johto-verensiirron merkitys?

Johdon verensiirtoa voidaan pitää vaihtoehtona luuydinsiirroille. Napanuora, luuydin ja perifeerinen veri ovat lähteitä, joita elinsiirroissa käytetään veren muodostavien solujen palvelemiseen.

Johdon veriyksiköitä voidaan käyttää ja varastoida helposti. Lahjoittajia on myös helposti saatavilla. Potilaan tilaa voidaan parantaa huomattavasti tämän tyyppisellä elinsiirrolla. Henkilö, jolla on harvinainen kudostyyppi, ei löydä helposti luovuttajaa. Siksi voidaan harkita yksikköä johto- verta.

Tutkimus on käynnissä elinsiirtojen ja muiden elinsiirtomuotojen erojen ja samankaltaisuuksien ymmärtämiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *