Keuhkosyövän hoito kemoterapialla

By | toukokuu 28, 2021

Keuhkosyöpää on kahta päätyyppiä, ei-pienisoluinen keuhkosyöpä (NSCLC), joka diagnosoidaan yleisimmin potilailla, ja nopeimmin kasvava, aggressiivisempi pienisoluinen keuhkosyöpä (SCLC), joka kompensoi 10-15% kaikista diagnosoiduista keuhkosyöpätapauksista.

Ei-pienisoluinen keuhkosyöpä – koostuu kolmesta tyypistä: okasolusyöpä, adenokarsinooma ja suurisolukarsinooma, jossa on olemassa erilaisia ​​hoitovaihtoehtoja sen vaiheesta riippuen: biologinen hoito, kemoterapia, sädehoito (suurenergiset valonsäteet, joita käytetään syöpäsolujen tappamiseen) vahingoittamalla heidän DNA: ta ja estämällä heidän kykyään kasvaa ja jakautua) ja leikkaus.

Pienisoluinen keuhkosyöpä – koostuu kahdesta tyypistä, pienisolusyöpä (kaurasolusyöpä) ja yhdistetty solusyöpä, jossa hoitovaihtoehdot koostuvat yleensä: kemoterapia, laserhoito (pieni valonsäde, jota käytetään syöpäsolujen polttamiseen ja tappamiseen), fotodynaaminen hoito (valo, jota käytetään syöpäsoluja tappavien lääkkeiden aktivoimiseksi), sädehoito ja leikkaus.

Noin 70 vuoden ajan ollut kemoterapia on kuitenkin edelleen yleisimmin käytetty keuhkosyövän hoito. Toisesta maailmansodasta peräisin olevaa kemoterapiaa käytettiin kerran kemiallisen sodankäynnin aseena; Nykyään kemoterapia on kuitenkin kehittynyt kemiallisesta tappajasta yli 100 lääkkeen pelastajaksi.

Kemoterapia tuhoaa syöpäsolut ja estää niitä leviämästä lääkkeiden yhdistelmällä, ja se on jotain, joka on osoittanut hyväksyttävää määrää menestystä vuosien varrella. Kemoterapialla on kuitenkin taipumus aiheuttaa myös ei-toivottuja sivuvaikutuksia, koska paitsi huonot solut tuhoutuvat, mutta myös terveille soluille aiheutuu huomattava määrä vahinkoja.

Luuytimen (joka tuottaa verta), vatsan, mahalaukun ja peräaukon välisen ruokakanavan, suun ja hiusten terveiden solujen vaurioituminen ovat kaikki potilaiden yleisiä haittavaikutuksia. Vaikka monet näistä haittavaikutuksista ovat yleensä väliaikaisia, ne voivat olla melko kauheita, mikä voi myös vaikuttaa negatiiviseen vaikutukseen potilaaseen.

Hiusrakkuloiden ympärillä olevien terveiden solujen vaurioituminen aiheuttaa yleensä hiustenlähtöä (hiustenlähtöä), joka monille voi vahingoittaa vakavasti heidän itsetuntoaan ja on luultavasti yksi kemoterapian yleisimpiä sivuvaikutuksia. Kemoterapiahoito voi myös lähettää aivoihin signaaleja kehon oksentamisesta sekä vatsan ärsytyksistä, jotka aiheuttavat pahoinvointia.

Jatkuva pahoinvointi, anemia ([low red blood cell count] tekee potilaasta heikon ja väsyneen), neutropenia ([low white blood cell count] potilas voi altistua infektioille) ja trombosytopeniaan ([low pateletes] verestä löydetty solufragmentti, joka aiheuttaa verenvuotoa ja mustelmia), ovat kaikki asioita, jotka voivat vaikuttaa potilaaseen.

Vaikka kemoterapiahoito voi aiheuttaa haitallisia sivuvaikutuksia monille potilaille, ne ovat yleensä paljon vähemmän vakavia kuin keuhkosyövän aiheuttamat, jos niitä ei hoideta. Kuitenkin meneillään oleva tutkimus ja kehitys auttavat kemoterapiaa parantamaan uusien lääkkeiden käyttöä ja yhdistelmää muiden hoitojen kanssa, jotta siitä tulisi vieläkin tehokkaampi ase.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *