Keuhkosyövän yhden vuoden eloonjäämisaste paranee Yhdistyneessä kuningaskunnassa

By | toukokuu 29, 2021

Kaiken kaikkiaan 5 vuoden keuhkosyövän eloonjäämisaste potilailla Isossa-Britanniassa paranee hitaasti. Viimeaikaiset tiedot, jotka julkaisi Englannin kansanterveysalan kansallinen syöpätiedusteluverkosto – totesivat äskettäin, että melkein kaksi kertaa niin monta keuhkosyöpäpotilasta asui yli 12 kuukautta (vuoden 2011 tiedot) kuin potilailla, joilla diagnosoitiin keuhkosyöpä vuonna 1990.

Näiden uusien lukujen takana on varhainen diagnoosi ja paremmat hoidot – se on selitetty. Ja vaikka miesten keuhkosyöpätapaukset ovat laskussa, naisten esiintyvyys on lisääntynyt. 1970-luvulta lähtien naisilla diagnosoidut keuhkosyövät ovat lisääntyneet noin 73%, kun taas miesten sairaudet ovat laskeneet samalla ajanjaksolla 47% (pääasiassa miesten ja naisten erilaisten tupakointitrendien vuoksi). [women are smoking more these days]).

Vaikka sekä keuhkosyövän varhaisessa havaitsemisessa että hoidossa on tapahtunut parannuksia, se on edelleen tappaja Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja toiseksi yleisin diagnosoitu syöpä rintasyövän jälkeen. Tohtori Mick Peake, National Cancer Intelligence Network, paljasti kuitenkin seuraavat luvut:

  • 17% 1990 keuhkosyöpäpotilaasta oli vielä elossa vuoden kuluttua taudin ensimmäisestä diagnosoinnista (verrattuna 29 prosenttiin miehistä ja 33 prosenttiin naisista vuonna 2010). Viiden vuoden kokonaiselossaoloprosentissa vaikutti kuitenkin olevan pieni muutos, joka on edelleen noin 10–11%.
  • Tupakointia pidetään edelleen tärkeimpänä syyllisenä, joka tappaa noin 28 000 35 000: sta, jotka kuolevat vuosittain Yhdistyneessä kuningaskunnassa keuhkosyöpään.

Taudin varhaisen diagnoosin lisäksi yksi tärkeimmistä parannuksista lyhytaikaisille yhden vuoden luvuille näyttää johtuvan parannetuista hoidoista, kuten biologisista hoidoista, jotka on suunniteltu estämään syöpäsolujen etäpesäkkeiden (leviämisen) estäminen ja uuden konseptin tekniikat, jotka mahdollistavat syöpäsolujen jäädyttämisen: kryoterapia.

Hoidot riippuvat useimmiten vaiheesta, jossa tauti diagnosoitiin potilaalla, sekä muut tekijät. Esimerkiksi: potilaan ikä, sukupuoli, terveys ja sairaushistoria, kaikki tärkeät tekijät, jotka auttavat päättämään, mikä hoito voi olla sopivin (kukin yksilö pääsee käsiksi erikseen, koska mikä voi sopia toiselle, ei välttämättä toimi toiselle. [general guidelines will apply]).

Tohtori Mick Peake, National Cancer Intelligence Network -verkostosta, sanoi: ”Tämä raportti osoittaa, että edistymme vähitellen tämän yleisen syövän selviytymisasteen parantamisessa; syöpäpotilaille on kuitenkin tehtävä paljon enemmän kuin keuhkoihin, suurin osa jotka ovat edelleen kuolemassa vuoden kuluessa diagnoosista. ”

Cancer Research UK: n tilastopäällikkö Nick Ormiston-Smith kommentoi myös, että ”On hienoa uutista, että miesten keuhkosyöpä on vähentynyt yli kolmanneksella 1990-luvun alusta lähtien”.

Hän jatkoi myös puhetta keuhkosyövän ilmaantuvuuden kehityksestä, joka heijastaa savukkeiden tupakoinnin aiempia suuntauksia, joissa monet miehet todella lopettivat tupakoinnin 1950-luvulla ja sen jälkeen, minkä hän sanoi: ”näemme nyt sen myönteiset vaikutukset, valitettavasti tämä tupakointipisara tapahtui naisille vasta myöhemmin jne. ”

Vaikka yhden vuoden eloonjäämisaste on lähestymässä muissa maissa, missä aikaisemmin – historiallisesti he olivat osoittaneet parempia tuloksia, nuorten tupakointi nähdään edelleen ongelmana (nuorten tietoisuuden lisäämisen tulisi olla etusijalla).

Äskettäinen kampanja, joka rohkaisi ”kaikkia”, joilla oli yli 3 päivää kestävä yskä, tarkistamaan se, hyvitettiin keräämällä yli 700 ylimääräistä tautitapausta ([2012] (verrattiin vastaavan kampanjan aikana vuonna 2011 kerättyihin tapauksiin).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *