Kodin radonitestit voivat pelastaa henkesi

By | tammikuu 20, 2021

Onko sinulla radonia talossasi? Tämä on kysymys, johon kaikkien asunnon tulisi tietää vastaus. Ylä-Keskilännessä on maan korkeimpia radonpitoisuuksia, minkä vuoksi asunnon tai asunnon ostajan tulisi olla tietoinen tästä. Useimmat ihmiset eivät usko, että heillä on radonia, koska he eivät haise, maistu, näe tai kosketa sitä. Se on hiljaa ja tappavaa.

Joten mikä on Radon? Radon on luonnossa esiintyvä radioaktiivinen kaasu, joka voi tunkeutua kotiisi ja aiheuttaa vakavia terveysriskejä koko perheelle. Useimmat maaperät sisältävät uraania, joka ajan mittaan hajoaa tuottamaan radiumia ja poloniumia. Lopulta polonium vapautuu radonin kanssa, mikä luo korkean myrkyllisyystason infusoidussa ilmassa ja vedessä.

Ei ole olemassa mallia siitä, kuinka radoni pääsee kotiin, se on erittäin pysyvää ja pääsee yleensä kotiin laatan halkeamien, lattiasta seinään -liitosten, paljaan maaperän ja joskus jopa kaivoveden kautta.

Radonkaasulle altistuminen lisää keuhkosyövän kehittymisen riskiä. EPA: n mukaan Yhdysvalloissa vuosittain arviolta 21 000 keuhkosyöpäkuolemaa johtuu altistumisesta radonille, joten se on toiseksi suurin keuhkosyövän syy tupakoinnin jälkeen. Radonkaasu ja sen hajoamistuotteet ilmassa hengitetään keuhkoihin, missä ne hajoavat edelleen ja päästävät alfahiukkasia. Alfa-hiukkaset vapauttavat pienen energiapurkauksen, joka imeytyy läheiseen keuhkokudokseen. Tämä johtaa keuhkosolujen vaurioitumiseen. Vaikka savukkeiden tupakoinnin vaikutukset ovat paljon tunnistettavampia kuin radonaltistuksen vaikutukset, näiden kahden potentiaalisen vaaran vakavuutta ei erotella juurikaan. Kuinka savukkeiden tupakointi vertaa radonaltistukseen? Tarkista se!

1 pCi / L radonia on 2,5 savuketta päivässä! Kerro kodin radonpitoisuus 2,5: llä ja ymmärrä, että kuka tahansa kodinomistaja voi helposti kokea tupakoinnin vaikutukset ”pakkaus päivässä”, jos radonipitoisuus on 4,0 pCi / l, ympäristönsuojeluviraston vahvistama vähimmäistoimi.

Joten nyt tiedät, että radoni ei ole vitsi, mutta miten voit selvittää, onko kotona radonia. Tämä on helppo osa. American Lung Association, EPA ja Surgeon General suosittelevat radonin testaamista kaikissa kodeissa. Radonitesti on yksinkertainen ja suhteellisen halpa.

Testaa on useita tapoja, mutta nämä kolme ovat todennäköisesti yleisimpiä:

Lyhytaikaisen paketin avulla voit saada perustiedot 48 tunnissa, se on kuin nopea tilannekuva tilanteestasi. Radon-testisarjoja voi ostaa paikallisesta Lowes- tai rautakaupasta. Kun testi on valmis, lähetä paketti laboratorioon ja tulokset lähetetään sinulle.

– CRM-testi tarkoittaa jatkuvaa radonivalvontaa, ja tämä tehdään ottamalla yhteyttä paikallisen valtion sertifioimaan radoninhallinta- ja testausasiantuntijaan. Löydät yhden läänin terveysosaston verkkosivustolta. Tässä testissä he asentavat pienen elektronisen näytön, hieman pienemmän kuin kenkälaatikko, ja koristelevat tulokset puolestasi 48 tunnissa. Tämä testi on enemmän live-elokuva kuin tilannekuva, koska se vaatii lukemisen joka tunti ja tarjoaa melko vakaan alueen.

– Pitkäaikaiset testit pysyvät kotona yli 90 päivää. Alfa-radaa ja sähköisiä ilmaisimia käytetään yleisesti tämän tyyppisessä testissä. Pitkäaikainen testi antaa tarkemman vuotuisen keskimääräisen radonitason kuin lyhytaikainen testi kodillesi. Lyhytaikaista testausmenetelmää ja CRM: ää käytetään todennäköisesti yleisimmin ostettaessa tai myymällä kotia.

Kun kaikki testit on suoritettu ja radonitasot ovat 4,0 pCi / L – ympäristönsuojeluviraston asettama tai sitä korkeampi toimintataso, seuraava askel on radonin lieventäminen. Radonin lieventäminen on tyypillisesti yksinkertainen prosessi, mutta sen pitäisi tehdä valtion sertifioima radonammattilainen. Kunkin radonvaimennusjärjestelmän rakenne vaihtelee kodin rakenteen mukaan. Talot luokitellaan yleensä perustusten suunnittelun mukaan. Kellarin, ryömintätilan tai ullakon olemassaolo määrittää oikean tarvittavan lievennysjärjestelmän. Nämä järjestelmät maksavat tyypillisesti 900,00-1500,00 dollaria tarpeistasi riippuen.

Radonpitoisuus Ylä-Keskilännessä on erittäin korkea, mutta radonin vaikutukset voidaan havaita ja lieventää vähentämään keuhkosyövän riskiä sinulle ja perheellesi. Muista testata koti ja korjata se mahdollisimman pian. Radonkuolemia voidaan vähentää, mutta vain jos autat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *