Kuinka keuhkosyöpä diagnosoidaan?

By | joulukuu 30, 2020

Jos potilaalla epäillään keuhkosyöpää, tehdään useita erilaisia ​​testejä taudin läsnäolon (diagnoosi) vahvistamiseksi ja taudin yleisyyden määrittämiseksi (vaiheittainen).

Mitä ovat röntgenkuvat, CT-tutkimukset ja MRI-skannaukset?

Potilailla diagnosoidaan yleensä keuhkosyöpä, kun lääkäri määrää rintakehän röntgenkuvan, joka liittyy toiseen sairauteen. Jos keuhkosyöpä havaitaan rintakehän röntgensäteillä, voidaan tilata myös TT-skannaus (tietokoneavusteinen tomografia) tai magneettikuvaus, jotta voidaan vahvistaa sekä taudin diagnoosi että vaihe.

CT- ja MRI-skannaukset ovat testejä, joissa käytetään tietokoneistettuja kuvia epäillyn kasvaimen tarkan koon, muodon ja sijainnin osoittamiseksi tarkemmin. Samalla kuvat osoittavat, onko syöpä levinnyt toiseen kehon osaan. Jos syöpä on levinnyt muihin kehon elimiin, lääkäri määrää lisätutkimuksia.

Mikä on keuhkobiopsia?

Keuhkobiopsia on paikka, jossa kudos poistetaan kasvaimesta ja tarkastetaan mikroskoopilla sen varmistamiseksi, onko syöpäsoluja läsnä. Tämä voidaan tehdä neulan kautta, joka työnnetään rintaseinän läpi ottaakseen kasvain, tai leikkauksella, jossa rintaseinä avataan ja osa tai kokonaan kasvain poistetaan.

Keuhkopooseja tarvitaan tarkan diagnoosin määrittämiseksi ja myös potilaan läsnä olevan tietyn tyyppisen keuhkosyövän tunnistamiseksi.

Mikä on yskösytologia?

Yskösytologia on testi, jota käytetään soluihin, jotka erotetaan potilaan keuhkoista tai hengitysputkista ja tutkitaan mikroskoopilla, onko ne syöpä vai ei. Testi voi myös määrittää potilaan tietyn tyyppisen syövän, vaikka se ei näytä kasvaimen tarkkaa sijaintia. Jos yskösytologian testi on positiivinen, lisätutkimuksia tarvitaan.

Mikä on lavastus?

Staging on asteikko, jota lääkärit käyttävät osoittamaan, kuinka pitkälle edennyt (levinnyt) keuhkosyöpä on potilaalla. Vaihe auttaa myös lääkäreitä määrittämään tarkan ennusteen (ennuste taudin todennäköisestä tulevasta tuloksesta). Kun lääkäri on arvioinut ennusteen, potilaalle voidaan aloittaa asianmukainen hoitosuunnitelma.

Kutakin eri keuhkosyövän vaihetta hoidetaan eri tavalla ja potilaan tilan perusteella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *