Leukemia – veren syöpä

By | huhtikuu 11, 2021

Leukemia on verisolujen syöpä. Leukemiassa luuydin alkaa tuottaa monia epänormaaleja valkosoluja (leukemiasoluja). Nämä epänormaalit solut kasvavat terveistä soluista, mikä johtaa vähitellen anemiaan, verenvuotoon ja infektioon. Leukemian tarkkaa syytä ei tunneta, mutta riskitekijät on tunnistettu. leukemia on ryhmitelty sen mukaan, kuinka nopeasti tauti leviää (akuutti tai krooninen) ja mihin verisoluihin se vaikuttaa ((lymfosyytit tai myelosyytit).

LEUKEMIAN TYYPIT

Krooninen myelooinen leukemia (CML).

Se vaikuttaa pääasiassa aikuisiin. Se vaikuttaa mileoidisoluihin ja ne kasvavat yleensä aluksi hitaasti. Sillä on vain vähän tai ei lainkaan oireita alkuvaiheessa. Se diagnosoidaan yleensä kroonisessa vaiheessa, kun hoito on erittäin tehokasta useimmille ihmisille.

Krooninen lymfosyyttinen leukemia (CLL)

Tämä tyyppi ei koskaan vaikuta lapsiin. Sitä esiintyy yli 55-vuotiailla. Se vaikuttaa imusolmukkeisiin ja kasvaa hitaasti. Se on aikuisten leukemian yleisin krooninen muoto. Saatat tuntea olosi hyväksi vuosiksi eikä tarvitse mitään hoitoa.

Akuutti lymfosyyttinen leukemia (ALL)

Yleisimmät leukemiatyypit lapsilla, vaikka aikuiset voivat saada sen. Se vaikuttaa imusolmukkeisiin ja kasvaa hyvin nopeasti

Akuutti myelooinen leukemia (AML)

Se on yleisin akuutin leukemian tyyppi aikuisilla. Se vaikuttaa myös lapsiin. Se kasvaa nopeasti ja vaikuttaa mileoidisoluihin.

Leukemiaa on myös harvinaisia, kuten karvasoluleukemia

RISKITEKIJÄT

Savu

Tämä lisää AML-riskiä.

Aiempi kemoterapia tai sädehoito toiselle syöpälle tekee sinusta korkean riskin ehdokkaan tähän syöpään.

Altistuminen suurelle säteilytasolle.

Altistuminen näille korkeille säteilyasteille lisää huomattavasti taudin tarttumismahdollisuuksia. esimerkiksi ydinpommien aiheuttamat onnettomuudet lisäävät tätä korkean tason säteilyä.

Perhehistoria.

Jos perheenjäsenillesi on diagnosoitu leukemia, sinullakin on suuri riski saada se.

Altistuminen kemikaaleille

Altistuminen kemikaaleille, kuten bentseenille, voi aiheuttaa AML: n. Bentseeniä käytetään laajalti kemianteollisuudessa ja sitä löytyy bensiinistä ja tupakansavusta.

Geneettiset häiriöt .

Geneettiset tai perinnölliset häiriöt, kuten Downin oireyhtymä, lisäävät riskiä.

Verihäiriöt Myelodysplastinen oireyhtymä ja jotkut muut veren häiriöt lisää AML-riskiä.

Ihmisen T-soluleukemiavirus I (HTLV-I): lisää harvinaisen leukemiatyypin, aikuisen T-soluleukemian, riskiä.

Hoito

Hoito perustuu moniin tekijöihin, kuten leukemiatyyppiin, yleiseen terveyteen ja ikään.

Kemoterapia

Tämä on leukemian pääasiallinen hoitomuoto. Lääkkeitä käytetään syöpäsolujen tappamiseen. Sinulla voi olla pilleri tai injektio laskimoosi riippuen leukemian tyypistä.

Sädehoito

Röntgensäteitä tai muita suuritehoisia säteitä käytetään leukemiasolujen vahingoittamiseen ja niiden kasvun pysäyttämiseen.

Kantasolujen siirto

Tämän tyyppisen menettelyn tarkoituksena on tuhota luuydinsolut, mukaan lukien leukemiasolut, ja korvata ne normaaleilla, terveillä soluilla. .

LEUKEMIAA EI OLE TUNNETTUA TAPAHTUMIA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *