Merkit siitä, että keuhkosyöpä on metastasoitunut

By | tammikuu 1, 2021

Keuhkosyöpää on kaksi päätyyppiä, joista joku voidaan diagnosoida: pieni solu ja ei-pieni solu. Molemmat tyypit voivat kasvaa kehossa hitaasti pitkän ajan kuluessa, ennen kuin ne lopulta löydetään. Taudin diagnoosi voi tulla vasta, kun potilas on käsketty tekemään rintakehän röntgenkuva, joka liittyy yleensä toiseen sairauteen. Tämän myöhästyneen löydön takia tauti on yleensä viimeisessä ja vaarallisimmassa vaiheessa.

Pitkälle edennyt syöpä luokitellaan ”vaiheeksi 4” ja tarkoittaa, että tauti on saavuttanut viimeisen vaiheen ”metastasoituneen” (levinnyt sen alkuperästä) jälkeen. Potilailla, joilla on diagnosoitu pitkälle edennyt syöpä, eloonjäämisaste on yleensä hyvin pieni. Noin 30-40%: lla diagnosoiduista potilaista on merkkejä syövän metastasoitumisesta. Vain pieni osa näistä potilaista selviää yli viisi vuotta diagnoosin jälkeen.

Kun potilaalla on oireita, kuten vakavia päänsärkyä, näön hämärtymistä, pahoinvointia ja oksentelua; se tarkoittaa yleensä, että syöpä on metastasoitunut aivoihin. Neurologisia häiriöitä, kuten kohtauksia, ataksiaa ja sekavuutta, voi myös esiintyä. Voit tilata CT (tietokoneavusteinen tomografia) tai magneettikuvaus kuvantamaan kasvaimen tarkka sijainti ja koko aivoissa.

Jatkuva, tylsä ​​kipu selässä (yleensä selkärangan alueella) voi viitata siihen, että syöpä on metastasoitunut selkäytimeen. Virtsarakon tai suoliston toimintahäiriöitä voidaan kokea myös jonkin verran aistien menetystä. Parapareesi (raajojen heikkous) tai paraplegia (alaraajojen motorisen tai sensorisen toiminnan heikkeneminen) ovat muita oireita, joita voi esiintyä.

Yleensä ei-pienisolusyöpäpotilailla, kun syöpä on metastasoitunut, ne ovat pieniä luumurtumia. Nämä pienet murtumat voivat aiheuttaa vakavaa kipua ja epämukavuutta monille sairastuneille. Kivut ovat yleensä paikallisia luissa, kuten käsissä, jaloissa, kylkiluissa, selkärangassa, lantiossa ja proksimaalisissa pitkissä luissa ( [arm or leg] jotka sijaitsevat lähempänä kehoa). Röntgenkuva määrätään yleensä syövän tarkan sijainnin määrittämiseksi.

Kun maksa on vaikuttanut, potilas voi kokea huomattavaa painonlaskua (yleensä nopeasti lyhyessä ajassa). Vaikka tälle ei ehkä ole ilmeistä syytä, se voi joskus liittyä selittämättömään ruokahaluttomuuteen. Keltaisuuden (ihon keltaisuuden), pahoinvoinnin, kuumeen ja oikean yläkulman kipu voi myös olla ilmeinen.

Muita oireita, jotka saattavat viitata syövän metastasoitumiseen, ovat: yskiminen pienellä määrällä verta, hengityksen vinkuminen, hengenahdistus ja voimakkaat rintakiput.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *