Merkit siitä, että keuhkosyöpä voi palata

By | marraskuu 28, 2020

Yli 200 000 000 amerikkalaisella (miehellä ja naisella) diagnosoidaan keuhkosyöpä vuosittain Yhdysvalloissa (70% on vanhuksia). Vaikka useimmat potilaat saavat jonkin tyyppistä hoitoa ennen remission (ajanjaksoa, jolloin syöpä reagoi tyydyttävästi hoitoon tai on hallinnassa), keuhkosyöpä on yksi toistuvimmista diagnosoiduista syöpämuodoista. . Monet keuhkosyöpäpotilaat toipuvat ja elävät edelleen vuosia, mutta yhä useammalle sairastuneelle on taipumus pudota uusiutumistilaan (missä tauti palaa).

Kun lääkärit viittaavat viiden tai kymmenen vuoden hoitojaksoon, he tarkoittavat potilaan remissioaikaa. Remission aikana tauti voi uusiutua milloin tahansa, vaikka prosenttiosuus alkaa vähitellen laskea, mitä pidempi remissiojakso. Jos tauti ei uusiudu viiden ensimmäisen hoitovuoden aikana, on suuri mahdollisuus, että potilas elää edelleen vähintään viisi vuotta tai enemmän. Ongelmana on, että kun keuhkosyöpä diagnosoidaan, se on yleensä myöhemmässä ja vaikeimmassa vaiheessa hoidettavissa.

Remissiopotilaiden tulee jatkuvasti tarkkailla merkkejä, jotka saattavat viitata siihen, että syöpä on uusiutumassa tai on palannut. On kolme päämerkkiä, joihin potilaan tulisi kiinnittää huomiota:

1. Muutokset hengitystavoissa, joihin voi sisältyä hengenahdistusta tai hengityksen vinkumista, kun niiden taustalla ei ole lääketieteellisiä syitä. Niitä voi esiintyä myös potilaan lepotilassa. Yleensä kun syöpä on palannut, kasvain painaa suoraan keuhkoihin tai niitä ympäröiviin kudoksiin. Lääkäri voi järjestää rintakehän röntgenkuvan, CT: n (tietokoneavusteisen tomografian) tai MRI: n vahvistamaan tämän uudelleen.

2. Solmut, jotka voivat esiintyä missä tahansa kehossa (erityisesti rintakehässä tai ylävartalossa), voivat viitata taudin uusiutumiseen. Kokkareet voivat osoittaa, että uusi kasvain on alkamassa kasvaa tai olemassa oleva kasvaa uudelleen tai on alkamassa leviää. Kun niskassa, kainalossa tai nivusissa esiintyy kokkareita, tämä yleensä osoittaa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Syöpä metastasoitui, kun se vaikutti kaukaisiin elimiin alkuperäisen kasvainalueen ulkopuolella, yleensä levinnyt verenkiertoon uusien kasvainten tai uusien syöpäsolujen ryhmien luomiseksi.

3. Selittämätön ja äkillinen painonpudotus, kun ei ole syytä, viittaa yleensä siihen, että syöpä on tunkeutunut muihin kehon osiin. Syöpä voi hyökätä elintärkeisiin elimiin vaikuttamalla niiden kykyyn toimia kunnolla, jolloin paino katoaa huomattavasti lyhyessä ajassa. Kun näin tapahtuu, on suositeltavaa ottaa uudelleen yhteyttä lääkäriin tarkistaaksesi, ettei tauti ole uusiutunut. Yleensä mikroskooppinen flegmonoottinen solutesti havaitsee uusiutumisen ennen kuin kasvain tulee näkyviin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *