Mikä on angioedeema?

By | heinäkuu 16, 2021

Angioedeema on turvotus, joka esiintyy kudoksissa ihon pinnan alapuolella. Sitä esiintyy useimmiten huulten ja silmien ympärillä ja se liittyy usein ihmisiin, jotka kärsivät toistuvasti nokkosihottumasta. Nokkosihottuma johtaisi kutiaviin haavaumiin ihon ulkopuolella, jossa angioedeema turpoaa syvemmälle.

Angioedeema, kuten nokkosihottuma, johtuu yleensä jonkinlaisesta allergisesta reaktiosta. Jolla saattaa olla allerginen reaktio ruokaan tai lääkkeeseen, joka johtaa angioedeemaan. Kun tapahtuu allerginen vaste, keho tuottaa histamiinia, joka aiheuttaa valtimoiden turpoamisen. On harvoja tapauksia, joissa angioedeema on ollut osoitus Hodgkinin taudista tai leukemiasta.

Angioedeemaa on 2 tyyppiä. On perinnöllinen angioedeema tai HAE ja on hankittu angioedeema tai AAE. Angioedeemaa voi esiintyä nopeasti tai pidempään. Esimerkiksi jollekulle voi kehittyä angioedeema hetkessä, kun taas muulla saattaa kestää tunteja tai kauemmin angioedeeman kehittyminen.

Angioedeeman tiedetään vaikuttavan yksilön kehon toiselle puolelle eikä toiselle. Onneksi useimmat esimerkit angioedeemasta ovat lieviä. Merkittävissä angioedeeman tapauksissa kurkku ja kieli voivat turvota. Tietenkin tämä voi aiheuttaa enemmän suuria ongelmia.

Jos kieli tai kurkku turpoaa, hengitystiet voivat leikkautua. Tämä on hengenvaarallinen ja se on käsiteltävä välittömästi. On joitain angioedeeman merkkejä, joita voit varoa. Silmien, huulten, käsien ja jalkojen ympärillä olevat odottamattomat punaiset haavaumat voivat viitata angioedeemaan. Palanut, turvonnut ja ruma alue voi myös viitata angioedeemaan.

Nämä alueet voivat olla kutiava. Värjäytyneet laastarit käsissä, jaloissa tai kasvoissa voivat myös viitata angioedeemaan ja harvinaisissa tapauksissa kapeaan tai laajentuneeseen kurkkuun. Kuten keskusteltiin, angioedeema johtuu pääasiassa allergisesta reaktiosta, mutta usein angioedeeman syytä ei tunneta (idiopaattinen).

Elintarvikkeet, väriaineet, siitepöly ja muut asiat voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Toisinaan angioedeema on merkki Hodgkinin taudista tai leukemiasta. Ihmiset, joilla on eniten vaaraa kokea angioedeema, ovat niitä, jotka kärsivät kroonisesta nokkosihottumasta / nokkosihottumasta. ihmiset, joilla on ollut aiemmin kauheita allergisia reaktioita, tietyt lääkehoidot tai lääkehoito, ja ne, jotka kokevat jonkinlaista stressiä, ennakointia tai odottamattomia lämpötilan muutoksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *