Mikä on biopsia ja milloin sitä tarvitaan?

By | heinäkuu 14, 2021

Biopsia on lääketieteellinen testi, joka tehdään syöpäsolujen havaitsemiseksi epäilyttävässä paikassa. Radiologi tai kirurgi suorittaa yleensä toimenpiteen. Biopsia on yksi monista edistyneistä testeistä, jotka vahvistavat syövän diagnoosin.

Pakistanin väestöllä on suuri syöpäriski. Syöpäindeksin mukaan 11,8 prosentilla Pakistanista on riski sairastua syöpään ennen 75-vuotiaita. Biopsia on siksi maassa yleisesti suoritettu toimenpide.

Tässä artikkelissa kerromme täydestä biopsiamenettelystä ja siitä, mitä sinun pitäisi odottaa, jos olet menossa sen alle.

Miksi biopsiaa tarvitaan?
Biopsia tarvitaan, kun lääkäri epäilee potilaan sairautta, kuten syöpää, ja haluaa vahvistaa sen. Kun potilaalla on muita tilan oireita, biopsia antaa olennaisesti lopullisen vahvistuksen.

Kuvantamistekniikat, kuten röntgenkuvat ja ultraäänit, voivat näyttää massan vain yhdessä kehon kohdassa. Ne eivät kerro massan solujen tarkkaa luonnetta. Kaikki massat eivät ole syöpäsairaita, mutta massalla voi olla hyvät mahdollisuudet. Siksi massaa ei voida sivuuttaa ja biopsia tulee välttämättömäksi.

Biopsian aikana lääkäri ottaa pienen näytteen kudoksesta tai soluista ja analysoi näytteen laboratoriossa. Kun massassa on pieni määrä soluja, lääkäri voi arvioida syöpäsolujen esiintymisen koko massassa.

Biopsioiden tyypit
Diagnoosia tarvitsevasta sairaudesta riippuen biopsioita on erityyppisiä.

1. Luuytimen biopsia
Luuydin on puolikiinteä materiaali, joka löytyy suuremmista luista. Luuytimen biopsian aikana lääkäri ottaa pienen määrän luuytintä suurella ruiskulla. Luuydin uutetaan yleensä lonkan luusta. Se on tuskallinen prosessi, ja potilas voi joutua nukuttamaan.

Luuytimen biopsiaa käytetään yleensä veriin liittyvien ongelmien diagnosointiin. Nämä ongelmat voivat olla syöpä, kuten leukemia ja lymfooma. Ne voivat myös olla ei-syöpäisiä, kuten selittämätön vaikea anemia. Lääkäri voi myös suorittaa luuytimen biopsian havaita kasvaimia, jotka alkavat jostain muualta, mutta siirtyvät luuytimeen.

2. Endoskooppinen biopsia
Endoskooppisessa biopsiassa lääkäri käyttää ohutta putkea pienellä ajovalolla. Tutkimuspaikasta riippuen tämä putki työnnetään potilaaseen peräsuolen, virtsateiden, suun tai ihon läpi. Majakkaputkea käytetään sitten potilaan sisäpuolen visualisointiin. Putkessa on myös pieniä työkaluja, jotka voivat ottaa pienen näytteen vahingoittuneesta paikasta myöhempää analyysia varten.

Endoskooppinen biopsia tehdään yleensä potilaan kanssa anestesiassa. Endoskooppinen biopsia voidaan tehdä kudosnäytteiden saamiseksi virtsarakon, paksusuolen tai keuhkojen sisältä.

3. Neulan biopsia
Neulabiopsian aikana lääkäri ottaa näytteen soluista neulan kautta kärsivältä alueelta. Neulabiopsiat kohdistuvat yleensä näkyviin kasvaimiin, kuten rintakyhmyihin ja suurentuneisiin imusolmukkeisiin.

Biopsia on tärkeä lääketieteellinen testi. Se voi myös olla tuskallista joissakin tapauksissa, mutta se on tarpeen riippumatta. Sinun tulisi valmistautua ennen biopsian tekemistä. Varmista, että kysyt lääkäriltäsi kaikki asiaankuuluvat kysymykset ennen toimenpiteen aloittamista ja myös sen jälkeen, kun hän selittää tulokset sinulle.

Joka tapauksessa on erittäin suositeltavaa, että sinulle annetaan testit paras radiologi laaja kokemus. He osaavat hallita kipua ja varmistaa maksimaalisen tarkkuuden.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *