Mikä on ero keuhkosyövän ja lymfooman välillä?

By | joulukuu 27, 2020

Keuhkoihin voi vaikuttaa kahdentyyppinen syöpä:

1. Primaarinen keuhkosyöpä luokitellaan pienisoluiseksi tai ei-pienisoluksi ja se alkaa yleensä keuhkoissa ennen kuin se leviää muihin kehon osiin. Pienet solut liittyvät yleisesti tupakoitsijoihin, joissa ei-pienet solut voivat sisältää muun tyyppisiä syöpiä, kuten okasolusolun, suurisolukarsinooman ja adenokarsinooman.

Oireita voivat olla jatkuva yskä, yskä pienillä verimäärillä, hengityksen vinkuminen, hengenahdistus, rintakipu, tylsä, kipeä olkapään kipu, joka voi kulkea käsivarren ulkopuolella, huomattava laihtuminen ja rintainfektiot toistuva tai keuhkokuume.

Keuhkosyövän diagnoosi ei yleensä löydy ennen kuin lääkäri on määrännyt rintakehän röntgenkuvan, joka yleensä liittyy toiseen sairauteen. Jos keuhkosyöpä havaitaan rintakehän röntgensäteillä, voidaan tilata myös TT-skannaus (tietokoneavusteinen tomografia) tai magneettikuvaus, jotta voidaan vahvistaa sekä taudin diagnoosi että vaihe.

Vaihe sisältää rajoitetun vaiheen, jossa vain yksi keuhko vaikuttaa ympäröiviin kudoksiin, ja laajennetun vaiheen, jossa syöpä on levinnyt rintakudoksiin alkuperäisen keuhkon ulkopuolella tai toiseen kehon osaan . Vaihe alkaa vaiheesta 0, jossa syöpäsolut löytyvät keuhkojen vuorauksesta; Vaihe 1A, jossa kasvaimen kasvu ei ole halkaisijaltaan yli 3 mm ja jatkuu vaiheiden 1B, 2A, 2B, 3A, 3B läpi, kunnes se saavuttaa vaiheen 4. Täällä keuhkoilla tai muilla kehon osilla on eniten pahanlaatuiset kasvaimet.

2. Metastaattinen keuhkosyöpä luokitellaan Hodgkinin tai ei-Hodgkinin ja se alkaa toisessa kehon osassa ennen kuin se leviää keuhkoihin. Metastaattinen keuhkosyöpä on imusolmukkeiden syöpä.

Oireita voivat olla kuume, väsymys, kutina, turvonnut imusolmukkeet ja hikoilu yöllä nukkumisen aikana. Imusolmukkeet löytyvät lantion, kaulan, käsivarsien ja vatsan klustereista. Kun ei-Hodgkinin lymfooma on läsnä, se on yleistä syystä olla tuntematon.

Diagnoosi sisältää verikokeet ja imusolmukekudoksen biopsian mikroskoopilla tutkittavaksi.

Vaihe perustuu kasvaimen leviämisen laajuuteen.

Vaihe 1. Missä vain yksi imusolmuke tai alue vaikuttaa.

Vaihe 2. Jos kaksi tai useampia imusolmukkeita vaikuttaa kalvon toisella puolella tai yksi imusolmuke, jossa kasvain on vaikuttanut läheiseen elimeen.

Vaihe 3. Missä lymfooma esiintyy kalvon ylä- ja alapuolella ja sitä pidetään edistyneenä.

Vaihe 4. Jos lymfooma on metastasoitunut muihin kehon osiin, kuten maksaan, aivoihin tai luuytimeen. Tässä vaiheessa tautia pidetään yleisenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *