Milloin syövän hoitoon tarvitaan lääketieteellistä onkologiaa?

By | kesäkuu 14, 2021

Se syöpähoitoa käsittelevä lääketieteen ala tunnetaan nimellä onkologia. Potilaita hoitavat asiantuntijat tunnetaan onkologeina. On tärkeää pitää mielessä kolme pääkomponenttia, joita tarvitaan potilaan selviytymismahdollisuuksien lisäämiseksi. Kolme komponenttia mainitaan alla:

• Ehkäisy – ennaltaehkäisy tunnistaa riskitekijät, kuten tupakka ja alkoholi, ja pyrkii vähentämään niiden saantia.

• Diagnoosi: Diagnoosi tehdään seulomalla kasvaimia testien ja lavastusten avulla.

• Hoito: Hoito tehdään tarkastelemalla syövän laajuutta ja sairastuneita kehon osia.

Taudille ei ole tarkkoja syitä, jotka tekisivät siitä vieläkin tehokkaamman, mutta on olemassa useita riskitekijöitä. Pysyminen poissa näistä tekijöistä voi vähentää mahdollisuutta, että tämä sairaus vaikuttaa kehoosi. Joitakin yleisiä riskitekijöitä ovat:

• Tupakkaa pidetään syövän kuoleman tärkeimpänä syynä. Yli 20% tähän sairauteen liittyvistä kuolemista johtuu tupakasta.

• Elintavat, kuten tupakointi ja alkoholi, lisäävät riskiä.

• Syöpä on hallitsevaa iäkkäillä ihmisillä. Tämä johtuu siitä, että useimpien syöpien kehittyminen kestää vuosia. Ne ovat saattaneet olla kehossa pitkään, mutta ne tunnistetaan vasta myöhemmin, kun ne ovat täysin kehittyneet.

• Ympäristössä on useita syöpää aiheuttavia aineita. Niitä on läsnä sekä ilmassa että vedessä. Meidän on vaikea välttää niitä. Joitakin esimerkkejä ovat arseeni, asbesti, bentseeni, kadmium jne.

• Liikalihavuus – liittyy suoraan rintasyövän, paksusuolen, peräsuolen, kohdun limakalvon, ruokatorven, munuaisen, haiman jne.

On olemassa useita tapoja parantaa tätä tautia. Se sisältää sädehoitoa, leikkausta ja lääketieteellistä onkologiaa. Lääketieteellinen onkologia tarkoittaa, kun hoito suoritetaan kemoterapian, immunoterapian tai kohdennetun hoidon avulla.

• Kemoterapia

Käytä lääkkeitä sairastuneiden solujen tappamiseen. Yksittäinen tai erilaisten lääkkeiden yhdistelmä annetaan syöpäsolujen kasvun ja jakautumisen estämiseksi ja uusien solujen tuottamisen estämiseksi. Nämä lääkkeet ovat erittäin voimakkaita ja voivat tappaa lähellä olevia normaaleja soluja. Sitä voidaan käyttää monin tavoin. Jos sitä käytetään kutistamaan kasvaimia ennen leikkausta, se tunnetaan nimellä neoadjuvantti kemoterapia. Sitä voidaan käyttää myös ainoana hoitona sellaisissa sairauksissa kuten leukemia ja lymfooma. Annetut lääkkeet annetaan hoidettavan syöpätyypin ja levinneisyyden perusteella.

• Kohdennettu hoito

Se toimii myös antamalla lääkkeitä, mutta se eroaa kemoterapiasta siinä, että spesifiset geenit ja proteiinit on suunnattu pysäyttämään syövän kasvu ja leviäminen. Näitä menetelmiä käytetään usein kemoterapian ja muiden vaihtoehtojen kanssa. Annetuilla lääkkeillä on kyky estää signaalit, jotka antavat syöpäsoluille tietoa kasvusta ja jakautumisesta. Se tehdään kahden eri tyypin avulla. Monoklonaalisissa vasta-aineissa lääkkeet estävät tarkan kohteen, johon syöpä ja sen ympärillä vaikuttaa. Pienimolekyylisillä lääkkeillä prosessi, joka auttaa syöpäsoluja lisääntymään ja leviämään, estetään. Tätä hoitoa käytetään yleisesti rinta-, paksusuoli- ja keuhkosyövässä.

• Immunoterapia

Immunoterapiassa kehon luonnollista immuunijärjestelmää vahvistetaan taistelussa syöpää vastaan. Taisteluissa käytettävät aineet ovat elimistön tuottamia tai valmistettuja laboratoriossa. Ne toimivat pysäyttämällä sairastuneiden solujen kasvun ja auttamalla immuunijärjestelmää toimimaan paremmin tuhoamaan syöpäsoluja. Onkolyyttisessä virushoidossa geneettisesti muunnettuja viruksia käytetään syöpäsolujen tappamiseen. Virus injektoidaan kasvaimeen. Se kopioi itsensä ja saa solut räjähtämään ja kuolemaan. Sitten on T-soluterapia.Tässä menetelmässä T-solut poistetaan verestä ja muutetaan laboratoriossa. Ne palaavat kehoon ja tuhoavat syöpäsolut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *