Mitä odottaa keuhkojen poiston jälkeen

By | 9 tammikuun, 2021

Yksi ensimmäisistä kysymyksistä, jotka voivat tulla mieleen, kun jollekin on ilmoitettu, että paras vaihtoehto selviytymiseen on keuhkojen poistaminen, on ”Kuinka kukaan voi elää vain yhdellä keuhkolla?” Mutta siellä on todella suuri määrä ihmisiä, joilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin elää vain yhdellä keuhkolla.

Suurimmalla osalla potilaista keuhkojen poistamisen jälkeen on taipumus kärsiä joistakin haittavaikutuksista, vaikka ne voivatkin vaihdella potilaasta toiseen. Itse leikkauksen sivuvaikutukset yhdessä kemoterapian ja sädehoidon kanssa voivat olla melko voimakkaita, vaikka ne ovat suurimmaksi osaksi lyhytaikaisia.

Keuhkoleikkauksen jälkeen voi olla tarpeen auttaa potilasta sopeutumaan uuteen elämäntapaansa. On olemassa ihmisiä ja organisaatioita, jotka on koulutettu tarjoamaan tällaista apua. Sosiaalityöntekijät ja syöpäapujärjestöt ovat kaksi sellaista avunlähdettä, jotka ovat yleensä käytettävissä potilaalle.

He pystyvät yleensä auttamaan perusasioissa, kuten: kuljetusten järjestäminen, joita saatetaan tarvita edestakaisin sairaalaan leikkauksen jälkeiseen hoitoon, sairaanhoitaja voi tarvita, liikkumisapurahat (pyörätuolin) lämmityskustannukset, kotitalouksien yleiskustannukset jne. Ne voivat itse asiassa olla Jumalaa niille, jotka päättävät käyttää niitä.

Jos potilas on ohittanut ensimmäiset 12 kuukautta, suuri osa parantumisesta, joka voidaan tehdä, on jo tehty ja elämä voi alkaa palata mahdollisimman normaaliksi. Elämä ei kuitenkaan koskaan ole enää samanlainen, koska se on paljon rajoitetumpaa asioissa, joita potilas voi tehdä kuin ennen leikkausta.

On monia syitä, joiden vuoksi joku on voinut poistaa keuhkot, vaikka 90% ajasta se liittyy keuhkosyöpään, joka liittyy yleensä tupakointiin. Kun näin on, postoperatiivisen keuhkopotilaan ennuste on yleensä melko lyhyt; Jotkin tekijät on kuitenkin otettava huomioon ennen potilaan odotetun elämänlaadun ja elinajanodotteen arviointia.

Näitä voivat olla: keuhkojen poistamisen syy, potilaan ikä ja sukupuoli, onko käytetty keuhkosiirtoa, kuinka terve jäljellä oleva keuhko oli leikkauksen ajankohtana, potilaan yleinen terveys, potilaan vaste hoitoon jne.

Nämä ovat kaikki tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa siihen, mitä potilaalle tapahtuu leikkauksen jälkeen; kuitenkin on melko yleistä, että hoito ja seuranta jatkuvat potilaan loppuelämän ajan syystä riippumatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *