Mitkä ovat 4. vaiheen keuhkosyövän eloonjäämisasteet?

By | huhtikuu 11, 2021

Vaiheen 4 keuhkosyöpää sairastavan potilaan elinajanodotetta arvioitaessa on otettava huomioon monia eri näkökohtia. Keuhkosyöpä on yleensä jaettu neljään päävaiheeseen:

Vaihe 1 – Syöpä on pieni ja lokalisoitu vain yhdelle keuhkojen alueelle.

Vaiheet 2 On 3 – Syöpä on suurempi ja se on saattanut kasvaa ympäröiviin kudoksiin, joissa syöpäsoluja löytyy imusolmukkeista.

Vaihe 4 – Syöpä on levinnyt keuhkojen ulkopuolelle toiseen kehon osaan (sekundaarinen tai etäpesäkkeinen syöpä).

Kun taudin vaihe 4 on saavutettu, syöpä ei enää ole keuhkoissa ja se on levinnyt yhteen tai useampaan kehon osaan joko verenkierron tai imusuonten kautta (kokoelma aluksia, jotka kuljettavat nesteitä ja immuunijärjestelmän solut).

Siksi taudin vaihe 4 on potilaan vaarallisin ja hengenvaarallisin vaihe. Koska keuhkosyövän kasvaminen kehossa kestää yleensä vuosia, ennen kuin se diagnosoidaan, taudin vaihe 4 esiintyy potilaalla yleisimmin.

Eloonjäämisaste (vaiheen 4 potilaan elinajanodote) voi vaihdella potilaasta toiseen, mikä tekee tarkan luvun toimittamisen vaikeaksi. Nämä eri muuttujat voidaan jakaa seuraavasti:

1. Tietyn tyyppinen keuhkosyöpä ja sen tarkka sijainti. Vaiheen 4 keuhkosyöpä koostuu useista syöpätyypeistä ja sisältää ne, jotka eivät ole vain levinneet toiseen kehon osaan, vaan myös ne, jotka ovat levinneet eri osiin.

2. Potilaan sukupuoli on tärkeä tekijä, koska naisella on suurempi eloonjäämisaste taudin kussakin vaiheessa kuin miehellä.

3. Potilaan tilalla (terveysnäkökulmasta) on suuri vaikutus potilaan elinajanodotteeseen. Terveellä potilaalla on pidempi elinajanodote, koska kyky kestää paremmin hoidon eri vaiheita.

4. Nuorempi potilas todennäköisesti selviää pidempään kuin vanhempi potilas, koska kehon elimet ovat yleensä herkempiä hoitoon ja ovat yleensä paremmassa kunnossa.

5. Kyky reagoida erilaisiin hoitoihin, kuten kemoterapiaan, immunoterapiaan, stereoteraaliseen kehon radiokirurgiaan tai jopa leikkaukseen, on toinen huomioitava tekijä.

6. Muilla olosuhteilla, kuten emfyseemalla (keuhkojen vaurioituneet ilmatilat) kärsivän potilaan elinajanodote voi olla alle vaiheen 4.

7. Potilaan eri hoitojen aikana tapahtuvat komplikaatiot auttavat päättämään, kuinka kauan potilas voi tai ei voi elää kaikkien hoitojen jälkeen.

Kun kaikki nämä tekijät on otettu huomioon, keuhkosyöpäpotilaan keskimääräisenä eloonjäämisasteena voidaan pitää viittä vuotta tai vähemmän diagnoosin tekemisestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *