Multippeli myelooma, veriplasmasyöpä ja Arkansasin hoito

By | toukokuu 30, 2021

Viimeisten 20 vuoden aikana Arkansassa-hoito kehitettiin multippelia myeloomaa sairastaville potilaille. Kirjailijan tuttavan, jota hoidettiin tällä kemoterapiaohjelmalla useita vuosia ennen diagnoosia, piti matkustaa Arkansasiin saamaan hoitoa. Kun diagnosoitiin multippeli myelooma kesäkuussa 2008, kirjailija pystyi saamaan tämän kemoterapiaohjelman paikallisesti lähellä kotiaan Etelä-Carolinan osavaltion pohjoisosassa.

Tämä hoito käyttää useita lääkkeitä kemoterapian aikana, jota seuraa autologinen kantasolusiirto. Kattava hoito vaatii kantasolusiirron tandemina (kaksi peräkkäin). Vaikka vuosia sitten ainoa multippelimyelooman hoito oli lääke, joka kohdisti syöpäsolut suoraan (ja siten myös moniin hyviin soluihin), tässä hoidossa käytetyt erilaiset lääkkeet kohdistavat kaikki syöpäsolujen kykyyn lisääntyä ja kannustaa normaaleja soluja, jotka taistelevat kehon sairaudet niiden poistamiseksi.

Tämä hoito käyttää talidomidia ensisijaisena oraalista syöpää torjuvana lääkkeenä sekä kemoterapialääkkeiden cocktaileina, jotka sisältävät bortetsomibia, syklofosfamidia, etoposidia, sisplatiinia, doksorubisiinia ja deksametasonia. Erilaisia ​​muita lääkkeitä, kuten antibiootteja, heikentyneen immuunijärjestelmän auttamiseksi, pahoinvointilääkkeitä ja kipulääkkeitä (steroideja) annetaan samanaikaisesti.

Vanhemmilla hoidoilla, jotka kohdistuvat suoraan syöpäsoluihin, multippelimeloomapotilaiden elinajanodote oli luokkaa 2–4 ​​vuotta diagnoosin jälkeen. Koska noilla lääkkeillä oli negatiivinen vaikutus kehon moniin hyviin ja syöpäsoluihin, potilaiden elimet osuivat kovasti joka kerta lääkettä annettaessa. Suuri annos samaa (tai vastaavaa) lääkettä on osa kantasolusiirto-menettelyä. Kun lääkettä oli annettu suurina annoksina, tekijän valkosolujen määrä oli lähellä nollaa. Onneksi kantasolusiirto seurasi pian suuren annoksen antamista, joten hänen ruumiinsa pystyi toipumaan suuresta annoksesta luomalla uusia kantasoluja ja hyviä uusia verisoluja.

Uudemmissa hoidoissa, kuten Arkansasin hoidossa, käytetään lääkkeitä, jotka kohdistuvat epäsuorasti syöpäsoluihin. He yrittävät sammuttaa virtakytkimen, joka käskee syöpäsoluja lisääntymään loputtomiin. He yrittävät estää verenkierron, joka antaa syöpäsolujen menestyä. He yrittävät estää syöpäsolujen lähettämiä signaaleja kehon normaaleille tauteja torjuville soluille, jotka sanovat itse asiassa: ”Olen normaali solu – jätä minut yksin”. He yrittävät kannustaa kehon tautia taistelevia soluja jatkamaan näitä syöpäsoluja ja tekemään työnsä poistamalla ne ei-toivotuina soluina kehossa. On selvää, että tämä on maallikon selitys huumeiden vaatimuksista tässä hoito-ohjelmassa, mutta se antaa idean.

Koska näiden lääkkeiden ei odoteta tappavan syöpäsoluja suoraan, ne ovat paljon vähemmän haitallisia kehon hyville soluille. Tämä ei tarkoita, että ne ovat vaarattomia kehon normaaleille soluille. Ne ovat edelleen tarpeeksi vahvoja kemikaaleja, joita ei pitäisi käyttää kevyesti. Mutta kaikille näyttää siltä, ​​että he työskentelevät hyvin tehdäkseen heiltä vaadittuja töitä. Arkansas-hoitoa saavien potilaiden elinajanodote on lueteltu yli kymmenessä vuodessa ja se kasvaa.

Tärkeimmät haittavaikutukset esiintyvät tällä hoito-ohjelmalla, mutta haitat näyttävät olevan sen arvoista. Kirjoittajan tapauksessa kaksi päähaittavaikutusta ovat sydämen lihasten heikkeneminen ja perifeerinen neuropatia. Kirjoittajan sydämen tehokkuus heikkeni siinä määrin hoidon aikana, että häntä estettiin saamasta toista kantasolusiirtoa. Kun hän on lukenut paljon tietoa Internetistä ennen hoitoja ja niiden aikana, hän jotenkin menetti mahdollisuuden, että kemoterapialääkkeet voisivat vaikuttaa negatiivisesti sydänlihakseen. Vasemman kammion tehokkuus nousi normaaliarvoista yli 50%: sta 26%: iin. Tällä matalalla tasolla häntä hoidettiin kongestiivisesta sydämen vajaatoiminnasta. Kardiologi sanoi kuitenkin, että monissa tapauksissa sydän voi toipua tämänkaltaisista kemoindusoiduista tasoista. Näin itse asiassa tapahtui kirjoittajan tapauksessa. Hänen sydämensä tehokkuus on palannut lähes normaalille tasolle.

Kun sydämen tehokkuusongelmat on diagnosoitu, kirjailija etsi ja löysi useita artikkeleita, jotka varoittivat, että jotkut tässä hoidossa käytetyt kemoterapialääkkeet voivat vaikuttaa negatiivisesti sydänlihakseen. Yksi lääkkeistä on erityisesti listattu alttiiksi aiheuttamaan sydänvaivoja. Kun kysyttiin yhdeltä kemoterapian sairaanhoitajalta, mitkä lääkkeet voisivat vaikuttaa negatiivisesti sydämeen, hän vastasi: ”Voi, he todennäköisesti kaikki tekevät”.

Perifeerinen neuropatia on vakava haitta, mutta se ei näytä olevan hengenvaarallinen ongelma. Kirjoittajan sormet ja varpaat kihelmöivät ja tuntuvat hieman tunnottomilta suurimman osan ajasta. Syöpälääkkeet ja jopa syövän ylläpitolääkkeet näyttivät aiheuttavan näitä ongelmia. Kun tärkeimmät syöpälääkkeet on vedetty pois, pistely ja tunnottomuus vähenivät hieman, mutta eivät kokonaan. Kemoterapiahoitojen jälkeen oli päiviä, jolloin kirjoittajan kädet sattuivat, varsinkin kun he pitivät tai koskettivat kylmiä esineitä. Heillä on kihelmöinti tänään, mutta tämä tunne voidaan jättää huomiotta suurimman osan ajasta.

Kirjoittajan ruumis on tällä hetkellä ”mahdollisimman puhdas syöpäsoluista”, onkologin mukaan. Tämä lääkäri kommentoi vierailun aikana myös, että monet eivät ymmärrä lausunnon vakavuutta. ”Vuosia sitten puolet multippelin myelooman saaneista ihmisistä kuoli 3 vuoden kuluessa diagnoosista.” Nämä luvut ovat nyt huomattavasti kasvaneet kemo-ohjelmien takia, kuten Arkansas Treatment.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *