Onko minulla syöpä?

By | 13 tammikuun, 2021

3 artikla: Opi ENSIMMÄINEN Syöpä

On olemassa yli 100 erilaista syöpää. Jokaisella syöpätyypillä voi olla erilaisia ​​oireita, diagnostisia testejä ja hoitovaihtoehtoja. Siksi syövän tyypin, oireiden ja diagnoosin ja hoitomenetelmien kuvaamiseen käytetään monia terminologioita ja lauseita. Lukijoille on usein hyvin hämmentävää ja turhauttavaa, jos liikaa lääketieteellistä ammattikieltä tai terminologiaa käytetään kuvaamaan tätä tilaa. Lukijoiden on vaikea ymmärtää aiheen asiayhteyttä tai ryhtyä tarvittaessa toimiin luettuaan syöpää koskevan artikkelin tai kirjan. Tämän seurauksena tietoa tulkitaan usein väärin tai sitä ei ymmärretä tai ymmärretä kokonaan.

Tässä syöpäsarjan kolmannessa artikkelissa haluaisin selittää hyvin yksinkertaisesti kaikki lauseet ja terminologiat, joita käytetään syövän kuvaamiseen. Tämä auttaa lukijoita ymmärtämään syöpätermit, syöpätyypit, yleiset diagnoosi- ja hoitotermit sekä syövän hoitoon osallistuvat terveydenhuollon ammattilaiset. Nämä kuvataan aakkosjärjestyksessä tässä.

Ablaatio: ruumiinosan tai kudoksen osan poistaminen tai tuhoaminen. Radiotaajuinen ablaatiohoito (RFA) sisältää syöpäkudoksen tuhoutumisen lämmöllä. RFA: ta käytetään yleisesti keuhko-, maksa- ja munuaissyöpien hoidossa.

Adenokarsinooma: Syöpä, joka alkaa sisäelinten vuorauksesta tai ihosta

Adenoma: Ei-syöpäkasvain, joka alkaa rauhasista

Adenopatia: rauhasten turvotus

Lisä- tai lisähoito: Toinen hoito, jota käytetään ensisijaisen hoidon yhteydessä. Esimerkiksi sädehoitoa annetaan joskus leikkauksen jälkeen syövän hoitamiseksi lisähoitona.

Anaali: peräaukon, peräaukon syöpä

Anoreksia: epänormaali ruokahaluttomuus.

Asbesti: Mineraaliryhmä, joka löytyy pienistä kuiduista. Sitä käytetään rakennusten lämmön ja tulen eristämiseen. Keuhkoihin hengitettynä asbestipöly voi johtaa keuhkosyöpään ja mesotelioomaan.

Voimattomuus: tunne tai heikkous tai energian puute. Tämä on yleistä pitkälle edenneessä vaiheessa.

Astrosyytit: Tämä on eräänlainen solu aivoissa tai selkäytimessä. Astrosytooma on kasvain, joka alkaa astrosyyteistä.

Oireeton: ei ole merkkejä taudista. Useimmat syövät ovat oireettomia alkuvaiheessa.

Kainalon imusolmukkeiden leikkaus: Imusolmukkeiden poisto kainalosta. Tämä voidaan tehdä rintasyövän hoidossa.

B-solulymfooma: Syöpätyyppi, joka muodostuu B-soluihin

Barrettin ruokatorvi: Tämä on tila, jossa ruokatorven alaosan vuoraavat solut ovat muuttuneet tai korvattu epänormaalilla soluilla, jotka voivat johtaa ruokatorven syöpään. Vatsan sisällön regurgitaatio ruokatorveen ajan myötä voi johtaa Barrettin ruokatorveen.

Perussolut: Nämä ovat pieniä pyöreitä soluja, jotka löytyvät orvaskeden alaosasta. Syöpää, joka alkaa tyvisoluista, kutsutaan tyvisolusyöväksi tai tyvisolusyöpäksi.

Hyvänlaatuinen: ei-syöpä, jota kutsutaan myös ei-pahanlaatuiseksi. Pahanlaatuinen kasvain on syöpäkasvu, esimerkiksi fibroadenooma on hyvänlaatuinen rintasyöpä, kun taas adenokarsinooma on pahanlaatuinen rintasyöpä.

Hyvänlaatuinen eturauhasen liikakasvu: Tämä on eturauhasen ei-syöpätila, jossa eturauhaskudos on kasvanut liikaa.

Biologinen hoito: tämä on eräänlainen hoito, joka käyttää eläviin organismeihin tai niiden tuotteisiin perustuvia aineita parantamaan tai palauttamaan immuunijärjestelmän kykyä torjua syöpää. Esimerkkejä biologisista aineista ovat rokotteet, interleukiinit ja monoklonaaliset vasta-aineet.

Biopsia – Solujen tai kudosten poisto kasvain- tai epäillystä syöpäalueesta patologin tutkittavaksi. Tämä on varmin tapa diagnosoida syöpä.

Luuytimen ablaatio: Tätä menettelyä käytetään luuytimen tuhoamiseen käyttämällä säteilyä tai suuria syöpälääkkeitä. Se tehdään ennen luuytimen tai veren kantasolujen siirtoa syöpäsolujen ja luuydinsolujen tappamiseksi. Tämä on osa joidenkin leukemioiden intensiivistä hoitoa.

Luuytimen aspiraatio: Tämä on menetelmä, jossa pieni näyte luuytimestä poistetaan suurella neulalla ja ruiskulla ja lähetetään laboratorioon tarkistamaan syöpäsolut. Jos pieni näyte luusta ja luuytimestä poistetaan, sitä kutsutaan luuytimen biopsiaksi.

Luuydinsiirto: Menettely, jota käytetään korvaamaan luuydin, joka on tuhoutunut suurilla syöpälääkkeiden tai säteilyn annoksilla.

Luumetastaasit: Syöpä, joka on levinnyt luuhun alkuperäisestä (ensisijaisesta) kohdasta.

Brachyterapia: Sitä kutsutaan myös sisäiseksi sädehoidoksi. Tämän tyyppisessä sädehoidossa neuloihin, siemeniin, katetreihin tai lankoihin suljetut radioaktiiviset materiaalit työnnetään suoraan kasvaimeen tai sen lähelle.

BRCA1 ja BRCA2: Nämä ovat vastaavasti kromosomien 17 ja 13. Geeneillä, joilla on muutoksia (mutaatioita) BRCA1- ja BRCA2-geeneissä, on suurempi riski rinta-, munasarja- ja eturauhassyövälle.

Rintojen rekonstruktio: Leikkaus, joka suoritetaan rinnan muodon rekonstruoimiseksi rinnan poistamisen jälkeen.

Rintojen itsetestaus: Nainen tutkii rintojaan tarkistaakseen kokkareita tai muita muutoksia.

Bronkogeeninen karsinooma: Syöpä, joka alkaa kudoksesta, joka linjaa tai peittää keuhkojen hengitystiet.

Kasvaimen antigeeni 125 tai CA-125: Aine, jota löytyy suuria määriä potilaista, joilla on tietyntyyppinen syöpä, mukaan lukien munasarjasyöpä.

Kaheksia: lihasmassaa ja painon menetys. Kakeksia nähdään potilailla, joilla on pitkälle edennyt syöpä.

Syöpä: Tämä on tila, jossa epänormaalien solujen jakautuminen on hallitsematonta.

Karsinogeeninen: Mikä tahansa syöpää aiheuttava aine, kuten tupakansavu, sisältää yli 50 syöpää aiheuttavaa ainetta. Bentseeni on leukemiaa aiheuttava syöpä.

Karsinogeneesi: Tämä on prosessi, jossa normaalit solut alkavat muuttua syöpäsoluiksi.

Karsinooma: Syöpä, joka alkaa ihosta tai kudoksista, jotka ympäröivät kehon sisäelimiä. Esimerkiksi ihon okasolusyöpä tai sappirakon adenokarsinooma.

Karsinooma in situ: Nämä ovat epänormaaleja (ei-syöpäsoluja), mutta ne voivat muuttua syöpäsoluiksi ja levitä. Niiden sanotaan myös olevan vaiheen 0 syöpä, esimerkiksi kohdunkaulan karsinooma in situ.

Tuntemattoman primaarikarsinooma (kuppi): Tämän tyyppisessä syövässä syöpäsoluja esiintyy tietyissä kehon osissa, mutta ei ole mahdollista määrittää, missä syöpäsolut alkoivat kasvaa.

Kohdunkaula: kohdunkaulasta, kohdunkaulan syöpä

Kolostomia: Kolostomia on toimenpide, joka yhdistää paksusuolen kehon ulkopuolelle vatsan seinämän kautta.

Kryokirurgia: Tämä on menetelmä, jossa kudos jäädytetään epänormaalien solujen tuhoamiseksi. Kudosten jäädyttämiseen käytetään nestemäistä typpeä tai nestemäistä hiilidioksidia. Sitä kutsutaan myös kryoterapiaksi tai kryokirurgiseksi ablaatioksi.

Kysta – paljon kehossa; munasarjassa olevat kystat ovat hyvin yleisiä.

Sytotoksiset lääkkeet: lääkkeet, jotka tappavat solut.

Laajentaminen ja kurettio (D & C): Tämä on menettely, jossa osa kudoksista poistetaan kohdun tai kohdunkaulan vuorauksesta. Kohdunkaula laajennetaan (laajennetaan) ensin instrumentilla, jota kutsutaan dilatoriksi, ja toinen instrumentti, jota kutsutaan cutretteiksi, työnnetään kohtuun kudoksen poistamiseksi. Poistettu kudosnäyte voidaan lähettää laboratorioon epänormaalien tai syöpäsolujen varalta.

Debulking: Tämä on mahdollisimman suuren osan kasvaimen kirurginen poisto. Tämän tyyppinen toiminta tehdään yleensä syövän oireiden lievittämiseksi taudin myöhemmissä vaiheissa.

Ihon kautta: iho

Pohjukaissuoli: pohjukaissuolen, pohjukaissuolen syöpä

Dysplastiset nevi: Niitä kutsutaan myös epätyypillisiksi myyriksi ja niillä on taipumus kehittyä melanoomaksi.

Kohdun limakalvon: kohdun limakalvon, kohdun limakalvon syöpä

Ruokatorvi: ruokatorvi, ruokatorven syöpä

Eutanasia: henkilön tahallinen tappaminen kärsimyksensä lopettamiseksi. Sitä kutsutaan myös armoksi.

Poisto: Kirurginen poisto, esimerkiksi melanooman poisto ihosta.

Perinnöllinen adenomatoottinen polypoosi (FAP): Tämä on perinnöllinen tila, jossa monet polyypit muodostuvat paksusuolen ja peräsuolen sisäseiniin. FAP lisää kolorektaalisyövän riskiä.

Perheellinen epätyypillinen multippelimelanooman oireyhtymä (FAMMM): Tämä on perinnöllinen tila, joka lisää melanooman ja haimasyövän riskiä.

Perhesyöpä: Syöpä, jota esiintyy perheissä useammin kuin väestössä, esimerkiksi rinta- tai paksusuolisyöpä.

Ulkopuolisen piilevän verikoe (FOBT): Tämä on testi verestä ulosteessa. Tämä on suolistosyövän seulontatesti.

Fibroadenoma: Tämä on hyvänlaatuinen rintakasvain.

Fibroma: Hyvänlaatuinen kasvain, joka syntyy sileistä lihaksista, kuten kohdun kohdun.

Ensimmäisen asteen sukulaiset: Tähän kuuluvat henkilön vanhemmat, veljet, sisaret tai lapset.

Fisteli: Epänormaali aukko tai kulku kahden elimen välillä tai elimen ja kehon pinnan välillä.

Seuranta: Henkilön terveydentilan seuranta hoidon jälkeen.

Gardasil: on rokote ihmisen papilloomavirusinfektioiden (HPV) ehkäisemiseksi tyyppeissä 16, 18, 6 ja 11. Sitä käytetään näiden virusten aiheuttamien kohdunkaulan, häpyjen ja emättimen syöpien estämiseen.

Gastrektomia: toimenpide mahalaukun kokonaan tai osittain poistamiseksi.

Mahalaukku: mahalaukku, mahasyöpä

Mahalaukun syöttöputki: Putki, joka työnnetään nenän, kurkun ja ruokatorven läpi ja vatsaan nestemäisten elintarvikkeiden, nesteiden ja lääkkeiden toimittamiseksi. Syöttöputket asetetaan usein potilaille, joilla on suun, kurkun, kaulan ja ruokatorven syöpä, varsinkin kun leikkaus on laaja tai yhdistetty säteilyyn tai kemoterapiaan.

Gastrotomiaputki tai PEG: Tämän tyyppinen putki työnnetään suoraan vatsaan ihon ja vatsan seinämän aukon kautta. Tämän tyyppistä putkea voidaan käyttää pitkäaikaiseen ruokintaan.

Geeni: Geenit ovat DNA-kappaleita ja sisältävät tietoja sellaisen spesifisen proteiinin luomiseksi, joka siirtyy vanhemmilta jälkeläisille. Geneettiset keinot liittyvät geeneihin.

Geneettinen neuvonantaja: Terveydenhuollon ammattilainen, joka on koulutettu sairauksien geneettisen riskin neuvonnassa. Tähän voi sisältyä keskustelu henkilön henkilökohtaisesta ja perhelääketieteellisestä historiasta ja se voi johtaa geenitestaukseen.

Geneettiset testitTähän sisältyy DNA: n analysointi geneettisten muutosten (mutaatioiden) etsimiseksi, jotka saattavat viitata lisääntyneeseen syöpäriskiin.

Sukuelinten syyliä: Nämä ovat lisääntyneitä kasvuja sukupuolielinten alueilla, jotka johtuvat ihmisen papilloomaviruksen HPV-infektiosta).

Sukusolut: Nämä ovat lisääntymissoluja kehossa ja sisältävät munasoluja naisilla ja siittiöitä miehillä. Sukusoluista johtuvia kasvaimia kutsutaan sukusolujen kasvaimiksi.

Gleason-pisteet: Tämä on syöpäsyövän eturauhaskudoksen luokitusjärjestelmä sen perusteella, miltä se näyttää mikroskoopin alla. Gleason-pisteet vaihtelevat välillä 2-10 ja osoittavat kasvaimen leviämisen todennäköisyyden. Alhainen Gleason-pistemäärä tarkoittaa, että syöpäkudos ei todennäköisesti leviä, kun taas korkea Gleason-pistemäärä tarkoittaa, että syöpäkudos leviää todennäköisemmin.

Hematuria: veri virtsassa.

Hemoptysis: veren poistaminen hengitysteistä yskä.

Peräpukamat: turvonnut verisuoni, yleensä näkyvissä peräaukossa tai peräsuolessa

Maksa: maksa, maksasyöpä

Hepatoblastoma: Se on eräänlainen maksasyöpä, joka on yleisempi imeväisillä ja lapsilla.

Hepatosellulaarinen karsinooma: Tämä on yleisin maksasyövän tyyppi.

Perinnöllinen ei-polypoosinen paksusuolisyöpä (HNPCC): Tämä on perinnöllinen sairaus, jossa sairastuneilla yksilöillä on normaalia korkeammat mahdollisuudet kehittää kolorektaalisyöpä.

Suuritehoinen kohdennettu ultraääni: (HIFU): Tämä on menetelmä, jossa suurenergiset ääniaallot ohjataan suoraan syöpään tai epänormaaleihin soluihin. Nämä aallot luovat lämpöä ja tappavat epänormaalit tai syöpäsolut. Joitakin eturauhassyöpätyyppejä hoidetaan HIFU: lla.

Histologia: solujen ja kudosten tutkimus mikroskoopilla.

Historia: Merkit ja oireet, joita potilaalla voi olla tietystä sairaudesta

Kohdun poisto: toimenpide, jossa kohtu ja / tai kohdunkaula poistetaan. Kun sekä kohtu että kohdunkaula poistetaan, sitä kutsutaan täydelliseksi kohdunpoistoksi. Kun vain kohtu poistetaan, siihen viitataan osittaisena kohdunpoistona.

Immunoterapia: Hoito, joka vahvistaa kehon immuunijärjestelmää taistelussa syöpää vastaan, esimerkiksi virtsarakon syövän immunoterapia BCG-rokotteella.

Implantti: Aine tai esine, joka laitetaan kehoon proteesina, esimerkiksi rintaimplantit sen jälkeen, kun rinta on poistettu syövän vuoksi.

Intensiteettimoduloitu sädehoito (IMRT): Tämä on eräänlainen sädehoito, joka käyttää tietokoneella luotuja kuvia tuumorin koon ja muodon osoittamiseksi sekä ohuiden säteilykeilojen ohjaamiseksi kasvaimeen eri kulmista. Tämän tyyppinen sädehoito vähentää kasvaimen lähellä olevien terveiden kudosten vaurioita.

In situ: tarkoittaa ”alkuperäisessä asennossa”. Karsinooma in situ tarkoittaa, että epänormaalit solut löytyvät vain paikasta, jossa ne ensin muodostuivat eivätkä ole levinneet lähelle.

Syövän ilmaantuvuus: Uusien diagnosoitujen syöpätapausten määrä vuosittain.

Viilto: Kirurgin leikkaus kehoon leikkauksen suorittamiseksi.

Induktiohoito: Tämä on ensimmäinen hoito, joka annetaan syövän vähentämiseksi, kuten akuutin myelooisen leukemian induktiohoito.

Intratekaalinen kemoterapia: Hoito, jossa syöpälääkkeitä ruiskutetaan nesteitä sisältävään tilaan aivojen ja selkäytimen peittävän kudoksen välillä.

Laskimonsisäinen (IV) kemoterapia: Hoito, jossa syöpälääkkeitä ruiskutetaan laskimoon kanyylin kautta.

Labial: huulen

Kurkunpää: kurkunpää, kurkunpään syöpä

Laserleikkaus: Kirurginen toimenpide, joka käyttää voimakkaita, kapeita valonsäteitä syöpäkudoksen leikkaamiseen ja tuhoamiseen.

Leukemia: Syöpä, joka alkaa veren muodostavissa kudoksissa, kuten luuytimessä.

Lymfedeema: tila, jossa ylimääräinen imusoluneste kertyy kudoksiin ja aiheuttaa turvotusta. Tämä näkyy käsivarressa rintaleikkausten jälkeen.

Pahanlaatuinen: tarkoittaa syöpää. Pahanlaatuisuus on termi, jota käytetään kuvaamaan pahanlaatuisia soluja, jotka tunkeutuvat ja tuhoavat kudosta.

Massa: kiinteä. Se voi olla hyvänlaatuinen tai pahanlaatuinen massa.

Mastektomia: Rintojen poisto.

Lääketieteellinen onkologi: Lääkäri, joka on erikoistunut syövän diagnosointiin ja hoitoon kemoterapian, hormonihoidon, biologisen hoidon ja kohdennetun hoidon avulla.

Mesoteliooma: Syöpä, joka johtuu keuhkopussin mesoteliaalisesta vuorauksesta (keuhkojen vuori)

Melanooma: Syöpä, joka alkaa melanosyyteistä. Yhteinen paikka on iho, mutta se voi esiintyä myös silmissä.

Metastaasi: syövän leviäminen kehon osasta toiseen. Alkuperäisestä paikasta levinneiden solujen muodostamaa syöpää kutsutaan etäpesäkkeeksi tai metastaattiseksi syöväksi.

Limaosa: limakalvo, emättimen limakalvon vuori

Mutare: tarkoittaa ”muuttaa”. Mutaatio tarkoittaa muutosta solun DNA: ssa.

Nenän nenä, nenän polyp

Kasvaimet: se on epänormaali ja hallitsematon solukasvu.

Kasvaimet: on epänormaali kudosmassa. Kasvaimet voivat olla hyvänlaatuisia tai pahanlaatuisia (syöpä).

Solmu: on kasvu tai möhkäle tai massa, joka voi olla hyvän- tai pahanlaatuinen.

Onkogeeni: Tämä on muunnettu tai mutatoitunut geeni ja voi aiheuttaa syöpäsolujen kasvua.

Onkologia: syövän tutkimus

Onkologi: Lääkäri, joka on erikoistunut syövän hoitoon.

Suun kautta: suun, suun syöpä

Munasarja: munasarja, munasarjasyöpä

Palliatiivinen hoito tai hoito: on hoito, jota käytetään lievittämään oireita ja vähentämään syöpäpotilaan kärsimyksiä. Palliatiivisen hoidon tavoitteena on parantaa potilaiden elämänlaatua.

Haima: haima, haimasyöpä

Nielu: nielun, nielun syöpä

PAP-testi: Tämä on menetelmä, jossa solut kaavitaan kohdunkaulasta ja tutkitaan mikroskoopilla. Tämä testi tehdään syövän havaitsemiseksi tai kohdunkaulan muutosten havaitsemiseksi, jotka voivat johtaa syöpään.

Osittainen: ei kokonainen, osittain esimerkiksi osittainen gastrektomia, mikä tarkoittaa, että osa mahasta poistetaan.

Penektomia: leikkaus osan tai koko peniksen poistamiseksi

Penis: penis, peniksyöpä

Plastiikkakirurgia: kirurginen toimenpide, joka parantaa kehon rakenteiden ulkonäköä. Plastiikkakirurgiaa tekevää kutsutaan plastiikkakirurgiksi. Plastiikkakirurgit osallistuvat moniin rintasyövän, emättimen tai kasvojen jälleenrakennusleikkauksiin syövän hoidon jälkeen.

Polyypit: Nämä ovat pieniä kasvaimia, jotka johtuvat paksusuolen ja peräsuolen limakalvosta.

Syöpää edeltävä (esisyöpä) on tila, josta voi myöhemmin tulla syöpä.

Proktoskopia: Peräsuolen tutkimus peräsuoleen asetetulla proktoskoopilla.

Ennuste: syövän todennäköinen tulos. Eniten edenneiden syöpien ennuste on huono.

Profylaktinen leikkaus: Tämä on leikkaus, jolla poistetaan osa kehosta tai elimestä, jossa ei ole merkkejä syöpästä, mutta yritetään estää syövän kehittymistä kyseisessä elimessä tulevaisuudessa. Esimerkiksi profylaktinen mastektomia tai munasarjojen ennaltaehkäisevä poisto suoritetaan joskus.

Eturauhasen: eturauhanen, eturauhassyöpä

Eturauhasspesifinen antigeeni (PSA): on eturauhanen tuottama proteiini. PSA-arvo veressä voi nousta miehillä, joilla on eturauhassyöpä tai suurentunut eturauhanen.

Keuhkojen: keuhkojen

Säteilyonkologi: Lääkäri, joka on erikoistunut säteilyn käyttöön syövän hoidossa.

Säteilyfyysikko: Henkilö, joka varmistaa, että säteilykone toimittaa oikean määrän säteilyä oikeaan paikkaan kehossa.

Radioterapeutti: Terveydenhuollon ammattilainen, joka tarjoaa sädehoitoja.

Radiotaajuuspoisto: Menettely, joka käyttää radioaaltoja epänormaalien ja syöpäsolujen lämmittämiseen ja tuhoamiseen.

Toistuva syöpä: Syöpä, joka on palannut hoidon jälkeen tai sen jälkeen, kun sitä ei voida havaita jonkin aikaa. Syövän sanotaan tulleen takaisin.

Tulenkestävä syöpä tai resistentti syöpä: syöpä, joka ei reagoi hoitoon.

Ohjelma: on hoitosuunnitelma, jossa annos, aikataulu ja hoidon kesto määritetään.

Suhteellinen eloonjäämisaste: Tämä on arvioitu luku, joka vertaa mahdollisuutta, että syöpää sairastava henkilö selviää syövän diagnosoinnin tai hoidon jälkeen niillä, joilla ei ole syöpää. Se lasketaan yleensä 2, 5 tai 10 vuotena. Esimerkiksi kolorektaalisyövän viiden vuoden suhteellinen eloonjäämisaste Amerikassa, kun se havaitaan ja hoidetaan aikaisin, on 90%.

Remissio: tarkoittaa syövän merkkien ja oireiden katoamista tai vähenemistä. Syövän sanotaan olevan täydellisessä remissiossa, kun syöpään ei ole merkkejä ja oireita; ovat osittain remissiossa, jos jotkut syövän merkit ja oireet ovat kadonneet.

Munuaiset: munuaiset, munuaissyöpä

Resektio: osan tai koko elimen poisto.

Riskitekijä: Riskitekijä on jotain, joka lisää syöpäriskiä. Esimerkiksi tupakointi on riskitekijä monille syöpille.

Seulonta: taudintorjunta, kun syövän oireita ei ole. Esimerkkejä syövän seulontatesteistä ovat PAP-testit, mammografia ja kolonoskopia.

Sentinel-imusolmuke: Tämä on ensimmäinen imusolmuke, johon syöpä todennäköisesti leviää primaarikasvaimesta.

Syöpävaihe: Tähän sisältyy tutkimusten ja testien suorittaminen selvittämään syövän laajuus kehossa ja myös se, onko syöpä levinnyt muihin kehon osiin. Syöpävaihe auttaa tarjoamaan parhaan hoidon potilaalle.

Kantasolu: Solu, josta muuntyyppiset solut kehittyvät. Esimerkiksi punasolut kehittyvät verta muodostavista kantasoluista.

Stent: on laite, joka työnnetään runkorakenteeseen sen pitämiseksi auki. Esimerkiksi stentti voidaan asettaa sappitiehyen, jos sappirakon syöpä estää sen.

Stoma: Tämä on aukko, joka on kirurgisesti tehty kehon sisäpuolelta ulkopuolelle. Esimerkiksi kolostomialla on stoma vatsan seinämässä.

Kirurginen vaihdevuodet: Nainen lopettaa kuukautistensa munasarjojen poistamisen jälkeen. Tämä näkyy munasarjojen tai kohdun kasvainten toiminnassa.

Kirurginen onkologi: Lääkäri, joka suorittaa kirurgisia toimenpiteitä syöpäpotilailla.

Systeeminen kemoterapia: syövän hoito kemoterapialääkkeillä, jotka kulkevat verenkierron läpi ja saavuttavat solut koko kehossa.

Kohdennettu hoito: Eräänlainen syöpähoito, joka käyttää lääkkeitä tai muita aineita tiettyjen syöpäsolujen tunnistamiseen ja hyökkäykseen.

Kivesten: kivesten, kivesten syöpä

Lämpöhoito: taudin hoito lämmöllä.

Ajankohtainen hoito: Kehon pinnalle levitettävät lääkkeet, esimerkiksi Aldara-voide levitetään paikallisesti iholle tyvisolusyövän hoitoon.

Haava: Tämä on taukoa elimen ihossa tai vuorauksessa. Esimerkiksi kasvohaava voi olla merkki tyvisolusyövästä.

Virtsaputki: virtsaputken, virtsaputken eritys

Kohtu: kohtu, kohdun syöpä

Urologinen onkologi: Lääkäri, joka on erikoistunut virtsateiden syöpien hoitoon.

Emättimen emätin, emättimen syöpä

Sisäelimet: sisäelinten sisäelimet tarkoittavat sisäelimiä. Sisäelinten kipu on tuleva kipu

Vulva tai vulva: vulva, pr vulva vulvar syöpä

Syyli: Kohonnut kasvu ihon tai muiden elinten pinnalla.

Varovainen odotus: Se tarkoittaa potilaan tilan tarkkaa tarkkailua, mutta ei aktiivisen hoidon antamista. Tätä käytetään tietyntyyppisissä syöpätyypeissä, kuten eturauhasessa tai myeloomassa, joissa syöpä etenee hyvin hitaasti.

Kiilan resektio: Tämä on kirurginen toimenpide, jossa kolmion muotoinen kudos poistetaan syövän hoitamiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *