Pelätty sairaus nimeltä leukemia

By | huhtikuu 12, 2021

Syöpä on tyypistä riippumatta kauhea sairaus, jota ihmiskunta pelkää ja pelkää, sitäkin enemmän, koska siihen ei ole vieläkään parannuskeinoa. Ja leukemia on syöpätyyppi, joka vaikuttaa verisoluihin, se on pohjimmiltaan veren tai luuytimen syöpä. Sille on yleensä ominaista epätavallinen valkosolujen määrän kasvu. Leukemiaa on useita tyyppejä, ja ne luokitellaan sen mukaan, kuinka nopeasti tauti etenee ja pahenee. Taudilla on kaksi päämuotoa, akuutti ja krooninen leukemia.

Akuutille leukemialle on ominaista valkosolujen nopea lisääntyminen, joka estää luuytintä tuottamasta terveitä verisoluja. Tämän taudin muodon tapauksessa potilas tarvitsee välitöntä hoitoa pahanlaatuisten solujen keräämisen ja lisääntymisen vuoksi. Nämä sairaat solut virtaavat verenkiertoon ja ulottuvat kehon eri elimiin. Tämä esiintyy yleisimmin lapsilla.

Taudin krooninen muoto on huomattavasti kypsien, mutta samojen epänormaalien valkosolujen kertyminen, joiden kehittyminen kestää kuukausia tai jopa vuosia. Nämä valkosolut syntyvät kuitenkin nopeammin kuin normaalit solut, joten lopulta veressä on niitä liikaa. Vaikka taudin akuutti muoto vaatii välitöntä hoitoa, kroonisia tapauksia seurataan usein jonkin aikaa ennen hoidon antamista varmistaakseen, että hoito antaa parhaat tulokset.

Leukemiapotilaita hoidetaan yleensä vain terveyskeskuksissa, joissa on tarvittavat välineet syöpäpotilaiden hoitamiseksi. Niiden hoito riippuu suurelta osin sairauden tyypistä, iästä, yleisestä terveydentilasta jne. Yleensä hoidot on jaettu kahteen, hoitoon taudin torjumiseksi ja hoitoon potilaan helpottamiseksi sen oireista ja helpotuksista sen sivuvaikutuksiin. Yleisin ja yleisesti hyväksytty leukemian hoito on kemoterapia, joka on erittäin voimakkaiden, pahanlaatuisia soluja tappavien lääkkeiden käyttö.

Taudin tarkkoja syitä ei tunneta, mutta uskotaan, että tupakointi voi vaikuttaa tekijänä, ja syynä voi olla myös pitkäaikainen altistuminen kemikaaleille, kuten bentseenille ja formaldehydille, ja pitkittynyt säteilyaltistus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *