Peräpukamat vs peräaukon paiseet

By | kesäkuu 12, 2021

Peräaukon paiseet ovat erittäin epämiellyttävä ja valitettava terveydentila, joka voidaan helposti sekoittaa peräpukamiin. Periaatteessa anorektaalinen paise on kokoelma mätä peräaukon tai peräsuolen alueella. Suun kautta kulkevia paiseita esiintyy syvemmällä peräsuolen kanavassa, suunnilleen samalla alueella kuin sisäiset peräpukamat. Perianaalisia paiseita esiintyy sulkijalihaksia ympäröivissä pehmytkudoksissa, usein samalla alueella kuin ulkoiset peräpukamat. Hämmennystä johtuu sijainnista ja joistakin samanlaisista oireista. Molemmille on ominaista tuskalliset kokkareet tällä erityisen herkällä alueella, usein yhdessä vastaavien yleisten terveysongelmien, kuten ummetuksen tai maha-suolikanavan häiriöiden, kanssa. Vaikka nämä kokkareet saattavat näyttää huomattavan samanlaisilta, peräaukon paiseet ovat paljon vakavampi terveysongelma.

Onneksi peräaukon paiseilla on eräitä oireita, jotka voivat auttaa erottamaan. Vaikka sekä peräpukamilla että peräaukon paiseilla on usein lempeä, turvonnut kyhmy lähellä peräaukon aukkoa, peräaukon paiseet ovat yleensä paljon tuskallisempia. Lisäksi anorektaalisissa paiseissa esiintyy usein kipuun liittyvää ummetusta, mätän purkautumista, vatsakipua, suoliston liikkeisiin liittyvää voimakasta kipua, kipua käännettäessä tai asennon vaihtamista ja jatkuvaa väsymystä. Anorektaalisten paiseiden suuririskisiä oireita ovat korkea kuume, yöhikoilu, vilunväristykset, jatkuva oksentelu ja täydellinen kyvyttömyys saada suolenliikkeitä. Nämä erityiset oireet saattavat tarkoittaa sitä, että paise on puhjennut kehon sisällä, mikä johtaa systeemiseen infektioon. Jos koet jotain näistä riskialttiista oireista, sinun on mentävä heti ensiapuun.

Peräaukon paiseet johtuvat monista ongelmista. Useimmissa tapauksissa yksi peräaukon lähellä olevista rauhasista on tukossa vieraalla aineella. Kun se on tukossa, se alkaa täyttää mätä, joka ei ole muuta kuin kuolleet bakteerit ja immuunisolut. Peräaukon paiseet voivat tulla myös tartunnan saaneista peräaukon halkeamista, suoliston häiriöistä, kuten Crohnin tauti ja diverculiitti, ja jopa tartunnan saaneista peräpukamista. Epäsuoriin syihin kuuluvat myös diabetes, AIDS / HIV-infektio tai jatkuva immunosuppressiivinen hoito, kuten leukemia.

Peräaukon paiseita tulee aina hoitaa lääkärin. Verikokeet, virtsa-analyysi, MRI-skannaus ja fyysinen tarkastus voivat kaikki olla tarpeen diagnosoimaan tarkan paiseesi tyyppi. Vaikka paise puhkeaisi itsestään, se toistuu yleensä, ellei sitä hoideta asianmukaisesti. Kirurgi avaa paise, tyhjentää sen ja pakkaa usein antibakteerisella materiaalilla muutaman päivän. Se jätetään avoimeksi parantumaan sen sijaan, että se olisi ommeltu. Jos se olisi sinetöity, se täyttyisi uudelleen ja olisit takaisin siellä, missä aloitit.

Peräaukon paiseiden oikea-aikainen hoito johtaa nopeaan toipumiseen. Niitä voidaan hoitaa sairaalassa tai avohoidossa riippuen siitä, mitä erityinen terveydentilasi vaatii, mutta perusmenettely on sama molemmille. Otat todennäköisesti antibiootteja, kipulääkkeitä ja jakkara-pehmentimiä pitämään infektio loitolla ja saamaan sinut tuntemaan olosi mahdollisimman mukavaksi. Hyvää hygieniaa, mukaan lukien perusteellinen puhdistus kosteutetuilla tyynyillä ja usein istuvat kylvyt tavallisessa vedessä, suositellaan erittäin nopeasti ja täydellisesti. Jos ongelmaan ei puututa viipymättä, voi ilmetä tarpeettomia komplikaatioita, kuten trauma, kipu, systeemiset infektiot ja pysyvät vauriot. Peräaukon paiseet ovat yksi syy sinun täytyy nähdä lääkäriin, jos luulet kärsivät peräpukamat ensimmäistä kertaa. Yhdellä virheellä voi olla elinikäisiä seurauksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *