Peritoneaalisen mesoteliooman diagnoosi

By | toukokuu 31, 2021

Peritoneaalisen mesoteliooman diagnoosi alkaa potilaan sairaushistorian perusteellisella tutkimuksella oireiden ja mahdollisen aikaisemman asbestialtistuksen määrittämiseksi sekä täydellisen fyysisen tutkimuksen. Lisäksi lääkärit voivat joskus pyytää MRI-skannausta tai vatsan tai rintakehän röntgenkuvaa kasvaimen sijainnin ja koon määrittämiseksi. MRI: ssä tietokoneeseen kiinnitettyä voimakasta magneettia käytetään luomaan yksityiskohtaisia ​​kuvia kehon sisäpuolella olevista alueista. Nämä kuvat näytetään näytöllä, ja ne voidaan myös tulostaa kuvaamalla selkeästi alueet, joihin kasvain vaikuttaa.

Keuhkopussin ja peritoneaalisen mesoteliooman tapauksissa neste (effuusio) voi kerääntyä rinta- tai vatsan alueelle. Tällaisissa tapauksissa lääkärit voivat käyttää menettelyä, joka tunnetaan hienona neulan imuna, saadakseen näytteen tästä nesteestä jatkokokeita varten. Lisäksi tätä menettelyä voidaan käyttää tyhjentämään effuusio väliaikaisesti lievittämään rintakipua tai muita kivuliaita oireita.

Yleensä kasvaimen biopsia tarvitaan mesotelioomadiagnoosin vahvistamiseksi, mutta joskus tarvitaan vain vuotonäyte. Joitakin yleisesti käytettyjä menetelmiä peritoneaalisen mesoteliooman diagnosoimiseksi ovat peritoneoskopia, torakoskooppi ja biopsia. Peritoneoskoopilla lääkäri käyttää instrumenttia, jota kutsutaan peritoneskoopiksi, joka sijoitetaan potilaan vatsaan tehdyn aukon sisään. Jos neste löytyy, se tyhjennetään; nesteen tyhjentämisprosessia kutsutaan paracentesisiksi ja se vaatii neulan asettamista vatsan sisään nesteen vetämiseksi.

Torakoskopiassa lääkäri käyttää erityistä instrumenttia nimeltä torakoskooppi potilaan rintaontelon tutkimiseen. Rintaseinään tehdään viilto ja torakoskooppi asetetaan potilaan kylkiluiden väliin. Jos rintakehästä löytyy nestettä, lääkäri tyhjentää sen rintaontelosta neulan kautta. Torakoskooppi vaatii yleensä anestesia-aineen tai jonkin muun muodon kivun estämistä.

Jos biopsiassa potilaan keuhkoista tai vatsasta löytyy syöpäkudosta, lääkäri ottaa sen tutkittavaksi. Tämä prosessi auttaa lääkäriä määrittämään mahdolliset hoitotavat, ja se tehdään yleensä jommankumman muun prosessin aikana tai saattaa vaatia lisäleikkausta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *