Tunnista mesoteliooman oireet

By | marraskuu 30, 2020

Mesoteliooma on tappava syövän muoto, joka vaikuttaa asbestille altistuneisiin ihmisiin. Asbesti on luonnollinen mineraali, jota kerran kaivettiin ja käytettiin suurina määrinä Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa. Asbestin kaupallinen ja teollinen käyttö saavutti huippunsa Yhdysvalloissa 1900-luvun puolivälissä, mutta oli jo käynyt ilmi, että mineraali aiheutti vakavia terveysongelmia. Yhdysvaltain hallitus aloitti asbestin sääntelyn 1970-luvulla perustuen sen yhteyteen mesotelioomaan, keuhkosyöpään, asbestoosiin, hengityselinten sairauksiin ja muihin vakaviin terveysongelmiin. Valitettavasti laaja asbestin säätely tuli liian myöhään monille jo altistuneille ihmisille.

Asbestikuituja on helppo hengittää ja niellä. Kun ne on viety kehoon, ne voidaan liittää mesoteeliin, elinten ja kehon onteloiden vuoraukseen. Ne voivat majoittua keuhkopussissa (keuhkojen vuorauksessa), vatsakalvossa (vatsan vuori) tai sydänpussissa (sydämen vuorauksessa). Keho ei voi helposti erittää näille alueille liittyneitä asbestikuituja, jotka voivat pysyä siellä monien vuosien ajan aiheuttaen ärsytystä, tulehdusta ja lopulta syöpäsolujen kehittymistä. Tätä syövän muotoa kutsutaan mesotelioomaksi.

Kuten minkä tahansa syövän ja useimpien sairauksien kohdalla, varhainen diagnoosi on ratkaisevan tärkeää, jos potilaalla on parhaat mahdollisuudet selviytyä. Valitettavasti oireita voi olla vaikea tunnistaa, koska ne ovat samankaltaisia ​​yleisten sairauksien oireiden ja mesoteliooman pitkän latenssiajan kanssa. Krooninen yskä, rintakipu, vatsakipu ja muut vastaavat sairaudet voidaan poistaa pienten sairauksien oireina. Ne voivat olla aluksi melko lieviä. Potilas ei ehkä edes pidä mesotelioomaa mahdollisena ongelmana, koska se on ollut niin kauan sitten altistuminen asbestille. Erään tutkimuksen mukaan potilaiden kesti sopivan hoidon saaminen jopa 39 kuukautta oireiden alkuvaiheesta.

Useimmilla potilailla, joilla on mesoteliooma, diagnosoidaan keuhkopussin mesoteliooma, joka vaikuttaa keuhkojen ja rintaontelon vuoraukseen. Tämän tilan yleisimpiä oireita ovat hengenahdistus, rintakipu, krooninen yskä, rajoitettu tai vähäinen rintakehän laajeneminen, väsymys ja laihtuminen. Potilas voi myös kokea rintakipua tai tuskallista hengitystä, kuumetta tai yöhikoilua ja voi yskittää verta.

Vatsakalvon mesoteliooman oireita, jotka vaikuttavat vatsaelinten ja ontelon vuoraukseen, ovat vatsakipu ja turvotus, suoliston tottumusten tai toimintojen muutokset, laihtuminen, uupumus, vatsan ihonalaiset kyhmyt, anemia, pahoinvointi, yöhikoilu ja kuume.

Perikardiaalinen mesoteliooma on erittäin harvinaista. Tämä syöpämuoto vaikuttaa sydämen vuoraukseen. Joitakin ilmoitettuja oireita ovat epäsäännöllinen syke, rintakipu, krooninen yskä, hengitysvaikeudet, sydämen sivuääni, väsymys, yöhikoilu ja kuume. Muita oireita voidaan raportoida, kun enemmän potilaita diagnosoidaan ja tietoja kerätään.

Asbestimineraaleille altistuminen voi kestää noin 20-50 vuotta, jotta potilas kokee mesoteliooman oireita ja hakeutuu lääkäriin. Nämä oireet voivat vaihdella hieman mesoteliooman tyypistä, potilaan iästä, yleisestä terveydentilasta ja mahdollisesti olemassa olevista sairauksista. Jos huomaat näitä oireita ja sinulla on ollut asbestialtistusta, on tärkeää nähdä lääkäri mahdollisimman pian, vaikka sinusta tuntuu, että et ole vakavasti sairas. Krooninen yskä tai hengenahdistus voivat olla merkkejä siitä, että syöpäsolut ovat kehittyneet keuhkokudokseen tai rintaan tai keuhkoihin. Kerro lääkärillesi, mitä oireita sinulla on, ja ilmoita hänelle asbestin historiastasi. Vaikka et olisikaan työskennellyt suoraan mineraalin kanssa tai sen ympärillä, sinulla saattaa olla toissijainen altistuminen perheenjäsenelle. Täydellinen paljastaminen auttaa lääkäriäsi selvittämään, mitkä testit on tehtävä ja ohjaako sinut asiantuntijan luokse diagnoosin vahvistamiseksi.

Yli 2000 ihmisellä diagnosoidaan mesoteliooma vuosittain; tämän määrän odotetaan saavuttavan huippunsa vuonna 2020. Kansallisen terveysinstituutin arvioiden mukaan noin 11 miljoonaa ihmistä altistettiin asbestille vuosina 1940–1978. 1960-, 1970-luvulla ja mahdollisesti jopa 50 voi juuri nyt kokea mesoteliooman oireita. Raportteja ja diagnooseja voidaan tehdä vielä vuosia eteenpäin. Vaikka asbestia säänneltiin 1970-luvulla, ihmiset olivat edelleen alttiina rakennuksissa, aluksissa, telakoilla ja muissa paikoissa, joissa asbestia oli läsnä. Vanhemmat rakennukset ja tuotteet voivat edelleen sisältää asbestia, mikä tarkoittaa, että ihmiset saattavat edelleen olla alttiina altistumiselle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *