Yksinkertaisia ​​tietoja tupakoinnista – keuhkosyöpä

By | huhtikuu 27, 2021

Tupakoinnin aiheuttamilla syöpillä, jotka kertyvät elimistöön pitkään aikaan, on erilliset vaiheet, jotka huipentuvat tupakoitsijoihin 55-65-vuotiailla. Tupakointi aiheuttaa melkein välittömiä muutoksia keuhkoissa heti sen jälkeen, kun ne ovat joutuneet kosketuksiin syöpää aiheuttavien kemikaalien (syöpää aiheuttavien kemikaalien) kanssa. Heti ensimmäisen altistuksen jälkeen epänormaalit solut alkavat ilmestyä päähengitysputkien sisään. Näiden solujen kasvua nopeuttaa jatkuva altistuminen näille vaarallisille kemikaaleille (tupakoinnin aiheuttama). Jotkut näistä soluista muuttuvat syöpiksi ja toiset muodostavat pieniä kasvaimia.

Keuhkosyöpää on kahta päätyyppiä

Ensimmäinen on ei-pienisoluinen syöpä, joka koostuu kolmesta eri tyypistä: okasolusyöpä, adhemokarsinooma ja suurisolukarsinooma.

Toinen on pienisoluinen syöpä, joka tunnetaan myös nimellä (kaurasolusyöpä). Se on nopeammin leviävä syöpä kuin ei-pienisolutyyppi, ja se aiheuttaa yleensä yli 20% kaikista keuhkosyöpätapauksista.

Keuhkosyövän tärkeimmät tiedot

1. Se on yleisimmin diagnosoitu syöpä maailmassa, ja vuosittain diagnosoidaan yli 1,8 miljoonaa tapausta.

2. Suurin havaintoaste miehillä on Keski- ja Itä-Euroopassa, kun taas naisten havaitsemisaste on Pohjois-Amerikassa. Pienin havaitsemisaste on Keski-Afrikan maissa.

3. Se on miesten toiseksi eniten diagnosoitu syöpä eturauhassyövän jälkeen, ja Yhdysvalloissa diagnosoidaan vuosittain noin 215 000 uutta tapausta ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa vuosittain noin 25 000 uutta tapausta.

4. Yhdysvalloissa vuosittain diagnosoidusta 215 000 uudesta tapauksesta noin 85% kuolee diagnoosin viiden ensimmäisen vuoden aikana.

5. Nykyisten tai entisten tupakoitsijoiden osuus yli 80 prosentista kaikista yli 55-vuotiaiden miesten ja naisten keuhkosyöpäkuolemista on lisääntymässä.

6. Tupakointi aiheuttaa yli 25% kaikista syöpäkuolemista maailmanlaajuisesti, yli 32% kuolemista tapahtuu miehillä ja 25% naisilla.

7. Keuhkosyöpä diagnosoidaan vuosittain useammilla miehillä kuin naisilla.

8. Miehellä, joka polttaa jopa kaksi savukepakkausta päivässä, on 25 kertaa suurempi riski diagnosoida syöpä kuin tupakoimattomalla.

9. Syöpäkuolleisuutta voidaan vähentää huomattavasti sen varhaisen havaitsemisen ja hoidon avulla.

10. Koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa tupakointi, sillä kehon elimet alkavat hyötyä viimeisen savukkeen tupakoinnin ensimmäisten 30 minuutin aikana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *